tisdag 1 oktober 2013

"Trångsynt arbetsgivare" ville ha personal som kan förstå, och som man kan kommunicera med.

En person anmäler Skellefteå kommun för diskriminering.

Kvinnan får inte fortsätta på ett vikariat på grund av att hon talar för dålig svenska. Det kan hon ju självklart inte acceptera - detta är ju Sverige, och Ullenhag har själv sagt att ingen invandrare får diskrimineras.
Så, givetvis, en anmälan till DO skrivs omedelbart, där kvinnan berättar att hon gått klart på SFI, svenska för invandrare. Hon har också gått en extra kurs i svenska på ett studieförbund. Och hon menar att om ide trångsynta arbetsgivarna inte accepterar att hon talar obegripligt och bygger meningar fel, så kommer inga invandrare ut i arbetslivet.....
Såväl personal som boende har varit "främlingsfientliga" nog och sagt att personen är svår att förstå. Det fanns exempel när hon inte hade uppfattat direktiv hon hade fått. 

Skellefteå kommun menar i sitt svar att kvinnan inte fick sluta på grund av hennes etniska tillhörighet ("rasister!"), utan för att hon inte kunde kommunicera med personal och boende på ett godtagbart sätt.

Men, när ska minister Ullenhag se till att alla invandrare har betald tolk med sig på jobbet. Och när ska minister Ullenhag se till det självklara att det är arbetsgivare, arbetskamrater och kunder som måste lär sig invandrarnas språk?

4 kommentarer:

  1. Tack Carina-Fina att du finns och skriver denna blogg!
    Allt är så mitt i prick!
    Undrar bara hur din tid räcker?

    Från en trogen beundrare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En enda liten kommentar som din håller igång mig minst ett halvår till! Det plus samhällspassionen och nyfikenheten.

      Radera
  2. Jag tror faktiskt att det snart kommer krav på att man måste lära sig arabiska för vissa jobb.

    SvaraRadera
  3. Ja,ja, vem blir förvånad??

    SvaraRadera