torsdag 10 oktober 2013

Alzheimers och jordnötssmör.

Eureka: Researchers used peanut butter to show that Alzheimer's patients in the early stages of the disease lose their sense of smell in the left nostril before the right


Forskare hävdar nu att man kan använda jordnötssmör för att upptäcka alzheimers patienter i ett tidigt stadium. Om man kan mäta att doftsinnet från vänster näsborre försvinner före doftsinnet i höger näsborre, då ligger man pyrt till. Men ändå bättre än om man inte upptäcker doftbortfallet, för det finns stoppande mediciner att sätta in. För en vuxen människa bör man känna doften av jordnötssmör på 20 cm:s avstånd.

Jag har ett par illröda skynken i livet, ett är cancer, ett annat är demenssjukdomar. Outhärdliga smärtor, plågor och ond ojämn kamp mot döden är cancer. Och att bli förvandlad till ett lallande okontrollerbart kolli inför ögonen på sina närmaste i demens, är ett öde värre än döden. Men, om jordnötssmör ska hjälpa till att diagnostisera, det vete katten. Speciellt jag som efter svininfluensan 2009, redan har snudd på noll doftsinne.

Men nästa veckas larm kan mycket väl vara att man får cancer av att lukta på jordnötssmör, så watch out.


2 kommentarer:

  1. Jag älskar jordnötssmör. Tror inte har luktat det nån gång. Snabbt in i munnen och låta klumpen rulla runt. Gott och fettande!
    Har redan malingt melanom. Väntar bara på återfall. Inget bot finns.
    Men har avtalad med min son, om får demens. Tratt i munnen, in med
    tabletterna som jag har mosat till pulver och en flaska vodka att skölja ner. Han frågade bara om han ska köpa den dyraste vodkan. Nej, sa jag, slöseri med pengarna.

    SvaraRadera
  2. Först, uppriktigt ledsen för dig. Malignt melanom - jag får skräckvågor i hela nervsystemet, och lider med dig. Min kompis Tornedalingen har haft tur de senaste årens halvårskontroller på radiumhemmet, men hon säger att hon lever med lie-mannen. Nu senast var det förhöjda värden i bukspottskörteln, och jag vill bara gå och lägga mig under ett svart täcke, och låtsas att jag inte hört nåt.
    Min mor 81 år, har avkrävt mig att hjälpa henne att dö, den dan hennes roliga liv tar slut, dvs antingen på grund av demens, sjukdom eller borttynande på svenskt åldringsläger. Din metod har plötsligt gett mig en lösning som jag tror kan funka, tack! Men en sjuksköterska jag känner säger att det måste vara ett berg av tabletter för att verkligen dö.

    SvaraRadera