tisdag 30 juli 2013

OMG, Reinfeldts gamla bok "Det Sovande Folket" blir pjäs.



På teater Alma i Stockholm har man fokuserat mest på att dramatisera Reinfeldts framtidsdystopi, som handlar om hur han ser på en socialdemokratisk framtid, där han tror att människor kommer att dö välfärdsdöden, och att svenska befolkningen kan delas upp i dårar och sovhjärnor. 


Boken är 20 år gammal och jag har inte läst den, men den verkar skildra mycket väl, hur vår egen Dr Abyss, med järnhand planerat och genomfört den totala skövlingen av vårt fosterland. 

Reinfeldtcitatet:"Svenskarna är mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd" visar hur en besatt man lyckats ta över det mentalt handikappade folket och manipulerat dem i sin riktning. Verkligheten är en thriller med no happy-ending.  

Pjäsen kan omöjligt gå under kategorin underhållning.

SR

5 kommentarer:

  1. Bra att boken uppmärksammas på alla sätt.
    Att vår statsminister som vuxen 28-åring skriver denna bok visar vad han tycker om folket än idag.
    Det bör vi tänka på och fundera över om vi har rätt ledare.

    SvaraRadera
  2. Behöver inte tänka många sek!!

    SvaraRadera
  3. Det är sannerligen intressant med ett politiskt influerat, eller vinklat, kulturutbud.

    Speciellt tänkvärt är citatet, som lyfts fram i politiskt neutrala Sveriges Radio, från dramatikern Johanna Emanuelsson som omarbetat Reinfeldts bok till manus:
    "Oftast om jag vill jobba med en text så är det för att den är spännande, och den här tyckte jag inte var så spännande faktiskt. Och litterärt sett så är den, rent objektivt, dålig. Den är dåligt skriven. Den är liksom parodisk i sig. Det är svårt att göra den här framtidsdystopin med sovhjärnor och välfärdsdöden utan att publiken skulle tro att vi är ironiska. Så det var en utmaning att inte få det att bli väldigt väldigt löjligt."
    Den här kulturella utvecklingen känns så fräsch och nybildande, men ändå så härligt, underbart retro på något sätt. Knutna nävar och upp till kamp - fast på ett aktuellt sätt liksom ;-).

    Hoppas ändå det blir en trend lagom till valet. Jag ser fram emot att teatergrupper och andra kulturutövare tar sig an t.ex. politiker och/eller politiska utspel från Miljöpartiet, Vänsterpartiet eller Socialdemokraterna på samma intressanta sätt.

    Under tiden vi alla väntar så kan jag tipsa om en relaterad, fortfarande på sätt och vis aktuell, artikel som jag läste i DN för ett tag sedan: http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/nar-ska-det-roda-rinna-av-kulturens-fana/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för länken, minns debatten, läsvärt. Är fenomenet detsamma i övriga Europa?

      Radera
  4. Opolitiska SR....
    Absolut, kör hårt med alla partierna, man får passa på. Så länge det är lagligt.

    SvaraRadera