tisdag 2 juli 2013

För en gångs skull helt oenig med Petterssons.


Petterssons bloggade för ett par dar sen om att ÖB borde avgå. 

Och jag vill absolut att ÖB Sverker Göranson ska vara kvar på sin tjänst. Att han ska orka vara kvar.

ÖBs uppgift att är att driva igenom det politikerna vill med försvaret.
Det är politikerna, ingen annan,  som har malt ned och förstört det svenska försvaret.
Anledningarna till skillnader i kostnader i Petterssons jämförelse med Finland, är framförallt att Sverige har ett anställt försvar, vilket är betydligt dyrare (infört av de borgerliga).Sverige är också av tradition en av världens största vapentillverkare. Politikerna har ofta tvingat försvarsmakten att lägga en stor summa pengar på utveckling och inköp av svensk material istället för att köpa det mest kostnadseffektiva, ett tydligt exempel är JAS, men det finns väldigt många fler exempel..
Ca halva försvarsmaktens budget går till dyra materialinköp.

Sverige har också ett mycket märkligt system där försvarsmakten tvingas betala extremt höga hyror och markavgifter till staten för byggnader och områden.
Detta är ett sätt för politikerna att få det att verka som att försvarsmakten har en hög budget, men i själva verket måste väsentligt stora summor tas och ges tillbaka till staten på grund av överpris på hyror och avgifter.
Politikerna låter inte heller försvarsmaktens ledning få tid till att utöva ledning. Politikerna vill, som alltid, detaljstyra och överkontrollera allt. Detta tvingar hela tiden ÖB med stab att lägga all tid på att svara upp till politikernas frågor, och när de får ett oönskat svar så får ÖB en ny uppgift att räkna om. Noll arbetsro.
Exakt ett sådant exempel var när ÖB uppmanades att redovisa ALLA kostnader i försvarsmakten in i minsta detalj i flera år framåt. När ÖB svarade så blev inte svaret vad politikerna önskat sig och tvingade istället ÖB att göra om hela uträkningen. I hopp om ett "lämpligare" svar. Detta har gjort att försvarsmaktens ledning har tvingats lägga ännu ett halvår på att bara sitta och göra onödiga detaljuträkningar åt politikerna ,istället för att leda Sveriges försvar. 

ÖB gör så gott han kan för att få försvaret att överhuvud taget stå på benen och inte kollapsa, vilket inte är helt otänkbart.

Om ÖB fick styra över budgeten är jag övertygad om att det hade funkat extremt bra och att Sverige fått ut väldigt mycket mer för pengarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar