fredag 10 maj 2013

Vad ska zigenarna göra för att bygga upp sitt rykte och välkomnas av medmänniskor?


DN om "antiziganismen": 

- Det finns en obehaglig underton i den senaste tidens utspel om fri rörlighet. Trots att få öppet pekar ut kontinentens mest utsatta minoritet är det uppenbart att debatten egentligen handlar om romerna.
För en tid sedan skrev en av Tysklands mest ansedda ekonomer, Hans-Werner Sinn, en uppmärksammad artikel på detta farliga tema, Sinn menar att den fria rörligheten har lett till en explosion av sociala kostnader och att det handlar om romer. Romer tvingas flytta från land till land och behandlas illa överallt. I första hand är det förstås varje EU-medlems ansvar att ta hand om sina medborgare. Men Europa har också ett gemensamt ansvar. I krisens spår pågår i stället en farlig jakt på syndbockar och romer blir särskilt utsatta överallt. 

Well, DN gör som vanligt människor till viljelösa offer, utan egen kraft att förändra sina liv. Och tycker att medmänniskor som reagerar mot  kriminella och socialt destruktiva beteenden är "obehagliga och farliga". 

Det är alltid nån annans fel och nån annans ansvar.  Vem är det som behandlar vem illa?


2 kommentarer:

  1. Kände en zigenartjej i Finland på 70-talet. Jag studerade och hon gick på samma kurs. Ingen visste, att hon var zigenare, men en gång berättade hon det till mig. Hon sade, att hennes föräldrar bodde i en vanlig lägenhet och både mamman och pappan, både zigenare, hade ett jobb. De hade blivit utstött av zigenarsläkten därför att de ville vara som finska.
    Tyvärr har tappat kontakten med denna tjej.
    Som 18-årig reste hon ensam till Egypten, gifte sig med en egyptier och återvände till Finland med mannen. Han tog examen på universitet, tyvärr förälskade han sig i en finsk tjej,tog skilsmässa och gifte om sig.
    Därför började zigenartjejen att studera, hon ville ha bättre jobb. Hon hade aldrig varit med om nån diskriminering. Och vad roligt vi hade ihop då på studenttiden!
    Det var innan kränkningsindustrin var upphittad.
    Hon är också beviset på att man inte kan skylla på 500-årig diskriminering.

    SvaraRadera
  2. Åh, vad jag älskar din berättelse! Åh vad jag önskar att dessa lyckade zigenare skulle resa sig upp, visa sig, protestera mot att hela Europa gör hela deras folk till stackare och offer. Tack.

    SvaraRadera