fredag 19 april 2013

Apelsin och aprikospaj, recept/ohemligt/ till Skepparns fru; med många hälsningar!



Paj med apelsin och aprikos
Betyg (12 st)

PAJ MED APELSIN OCH APRIKOS

Paj med en frisk och krämig smak av citrus och aprikos. Vispad grädde smaksatt med kakao passar mycket bra till!
Receptet gäller för 12 bitar

Ingredienser

  • 125 g Svenskt Smör från Arla
  • 12 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk vatten

Fyllning:

  • 200 g torkade aprikoser
  • 3 st ägg
  • 12 dl strösocker
  • 250 g Arla Köket Kesella® kvarg
  • 12 dl vetemjöl
  • rivet skal av 12 st citroner
  • rivet skal och pressad saft av 1 st apelsin
  • 12 dl Arla Köket® vispgrädde
  • 2 tsk kakao
  • 3 tsk strösocker

Gör så här:

Hacka ihop smör, mjöl och socker. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 23 cm i diameter. Låt vila i kyl ca 30 min. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min.
Strimla aprikoserna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner övriga ingredienser och häll smeten i pajskalet.
Grädda i mitten av ugnen ca 30 min. Låt pajen kallna. Blanda grädden med kakao och socker. Vispa till ett fast skum och servera till pajen.

8 kommentarer:

  1. Går det inte lika bra med Skånemejeriets produkter ? I vårt södra område,är dessa väl så omtyckta,och därtill billigare...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skånemejeriet? Endast det bästa är bäst nog, Lars!

      Radera
  2. Ska prova vid tillfälle. Är just nu mycket misstänksam mot torkade aprikoser. Åt en halv påse häromkvällen. Därefter gick min mage in i väggen. Kanske funkar de där torkade smådjävlarna bättre i en paj. Annars är konserverade aprikoser med vispad grädde en delikatess.

    Skogis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Istället för de torkade smådjävlarna, färska eller konserverade förstås, Tack för tipset, Skogis! Nu blir det nog en kanonpaj.

      Radera
  3. Intressant, Skogis. Anledningen till att jag smått dissade receptet var - torkade aprikoser!!

    SvaraRadera
  4. Två nasofiler får tacka!
    Tryckte ut receptet
    Hustrun kunde väl tänkas prova detsamma!
    Men först i Sverige
    Tydligen finns ej kesella kvarg i Belgien.
    Kvarg
    Låter lurt
    Är det nedmalen varg?
    Tror inte på något numer efter hästar lite varstans.
    Japp
    Nu skall jag rama in ditt inlägg.
    Det får sitta vid sidan av mitt diplom från M för prickfri körning under många år
    Det diplomet får alltid våra bekanta att skratta så gott
    undrar varför...

    Skepparn
    med fru


    SvaraRadera
  5. Ack
    Inte nog med att jag bara hade 39/40 på ordkunskapen
    Nu blev det helt galet här.
    Nesofil skulle det ju vara.
    Med svansen mellan benen...

    Skepparn

    SvaraRadera
  6. Från en nesofil till en annan, huvudsaken man inte är nekrofil.!

    SvaraRadera