måndag 18 mars 2013

Varför eldade Gunnar Sträng aldrig upp skolor och bilar.


Gunnar Georg Emanuel Sträng var en svensk socialdemokratisk politiker och  finansminister åren 1955–1976. Han är den som under längst tid varit såväl finansminister som statsråd – 21 år respektive 31 år.

Från Ortmarks briljanta och  klargörande bok: Gunnar Sträng om de gigantiska klassklyftorna då: -" Jag föddes  i en gammal kåk invid en soptipp, där de flesta av mina barndomsvänner och ungdomsvänner helt enkelt strök med i TBC....Jag minns en familj där det fanns fem småttingar, som jag lekte med. Ingen av dem blev 16 år gammal.....Kåken var full av vägglöss och råttor och kackerlackor. Man somnade varje kväll av råttornas springande runt omkring, parande och huggande och skrikande och tjutande, när de slogs i fyllnadsväggarna. De kom in i rummen där man låg."

Men förbränningsugnarna i Gunnar Strängs soptipp gav ett viktigt bidrag. Sträng lyckades rädda värdefulla böcker från elden:-"Jag samlade ett privat bibliotek, som jag tror ingen annan pojke i 10 - 12-årsåldern, oavsett samhällsklass, kunde uppvisa maken till.".Han mötte bland andra Strindberg, Tolstoj, och Zola. Sträng hade alltså i tidiga tonår troligen läst väsentligt mer och hungrigare än till exempel många av de storföretagschefer som han senare skulle arbeta mot och med. 

Arbetarbarackerna var intressanta även som högskolor.

Det är bra märkligt.Hur Sträng kunde bli en så framgångsrik och hundraprocent rekorderlig man, utan att ängsliga politiker slängt fritidsgårdar efter honom, utan att han bränt bilar och skolor, hatat polisen och samhället, våldtagit, misshandlat, rånat och försörjts av staten. Trots plågsam uppväxt i misär och utanförskap. 

Det är många idag som skulle behöva byta skinn med Gunnar Sträng och hans tidsandas överlevare.




5 kommentarer:

  1. Gunnar Emanuel hade tydligen en rätt bra höger som han fick använda när bönderna inte ville att han skulle organisera deras lantarbetare.

    SvaraRadera
  2. I rätt sammanhang kan tom en rätt bra höger vara lämplig!

    SvaraRadera
  3. Sträng och litteratur?
    Minnens Pomperipossa.
    Där fick han möta en litterär donna
    Hon torde ha fått ner honom på räknin i mars -76
    Och uträknad i september samma år...

    Skepparn

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja dina ord speglar denne diktatoriskt styrande sosse.Inte var han särskilt populär,men dock inte lika hatad som hans företrädaren Per Edvin Sköld,som finansminister !!

      Radera
  4. Min avsikt var att peka på den egna kraften. Som politikerna idag inte tror existerar längre. Och att det fanns onda tider, som man faktiskt klarade sig.
    Om Sträng som person och politiker finns massor att tillägga.

    SvaraRadera