söndag 10 februari 2013

Mina stunder på hundrastgården.


Flera timmar om dan spenderar jag på hundlekplatser, från början mest för att Zäta ska få spralla av sig åtminstone ett uns av all den energi och det bus som kryper inuti och utanpå honom.Men med tiden har det kommit att bli ett sånt där behov hos mig själv, ni vet. Så nu vill jag inte missa hundarnas och min dagliga utomhusstund för allt i världen.
Och så är det ju alla möten!

Mötena med hundarna och hundägarna.  Den här hundrasen till exempel är en dog africanis, född i en trädgård i Afrika och hitflugen för ett liv i snö och kyla. Ägaren hade bott i Etiopien och berättade för mig om de spännande nedgrävda kristna kyrkorna där, som inte syns förrän man är ända inpå kanten. Jag har googlat och försökt lära mig mer, men inte lyckats lista ut varför de är nergrävda, eller hur/om man kommer in i dem.


 Vissa hundägare skyr varandra som pesten, en äldre man med schäfer och en tokig tant med två kungspudlar till exempel. Hamnar mitt i den skottgluggen, som jag har gjort ett par gånger, så kan vad som helst hända. Pudelmatten anklagar hussen för att vara lika livsfarlig som schäfern och skriker Poliiiiis, bara hon ser dem. Och schäferhussen i sin tur försöker få mig som supporter genom att dundra att kärringjävelen är sjuk i huvudet. De attackerar varandras bilar och schäfern kastar sig vilt upp mot tantens vindruta. 

Men för det mesta är det bara riktigt roligt, fast den matte som försöker få mina hundar att inte sniffa hennes tik i baken genom att vika sig framåt, lyfta upp armarna till två hotande gripklor, och ryta som en ilsken lejoninna, när hon jagar mina två med vilda språng över hela hundgården, hon är lite för rolig.

Zäta är alla hundars lekfarbror, han studsar som en loppa, flyger framför alla andra hundar med pinnar, käppar och bollar i munnen för att fresta dem att jaga honom, niger med frambenen och viftar leksuget med svansen. Zudden leker i två minuter, sen kommer han plötsligt på att det kliar nånstans, eller också flyger behovet akut på honom att bara stilla sitta  ner och insupa ljuva dofter eller försjunka i egna djupa filosofier i långa stunder. Den gamla damen i päls som sakta och lite osäkert tar sig fram med stavar och sin lilla terrierflicka, är mammig. När Zäta flirtar med hennes lilla råtta om lek, säger hon irriterat till mig att -nu får han väl ändå bärga sig, min hund hinner ju inte ens kissa ifred. 

Igår kom det in två glada människor, ett kedjerökande par, med systempåsar och en liten gullig hund. De var oväntat trevliga, och ville bjuda mig på den varma chokladen de hällt massor med mintlikör i. Det var nog tur jag avböjde, den stora termosen tog slut innan nån hann blinka.




3 kommentarer:

  1. Jag har ju helt andra hundrastningsvanor eftersom jag bor mitt ute på landet. Träffar oftast inte en själ på mina rundor. På gott och ont. Det där med varm choklad och mintlikör låter väl inte så dumt. Det går kanske lika bra med kaffegök. Men det hade väl blivit ett evigt rännande uppe i skogen dagarna i ända. Risk för att man hade blivit bakis. (Attans, hoppas han, Skepparn inte läser det här). Nåväl, nackdelen är kanske att mina hundar inte blir "hundvana" och går igenom ljudvallen på mer än ett sätt när de väl möter en annan hund.
    Skogis.

    SvaraRadera
  2. Det är lugnast så, Skogis. Snart dags för mig och hundarna att dra oss tillbaka till ön (längtar!!) och lämna alla intressanta människor och hundar åt sitt öde.

    SvaraRadera
  3. Jo,nu,Skogis,läste jag det.
    Haft gäster här och inte hunnit med internet.
    Eftersom du själv gjorde en Pudel må du vara förlåten
    Jag utdelar förlåtelsen själv eftersom hitlerjugendkillen i vatikanen ju tagit time out.
    Vad det nu heter på latin.
    Snälla Carina tala inte om öar!
    Fast på ön väntar mig nog bara fästingar
    Tröst för ett tigerhjärta.

    Skepparn

    SvaraRadera