söndag 27 januari 2013

Fråga Lund. Dom vet!



Företag i vissa branscher gynnas av att ha en korkad organisation, menar Lundaforskare.

- Vi ser funktionell dumhet som frånvaron av kritisk reflektion. Ett tillstånd präglat av harmoni och konsensus som får medarbetarna att undvika att ifrågasätta saker som beslut, strukturer och visioner.Det positiva är att alla jobbar frenetiskt med att vara lika duktig på att vara korkad.

Men det bli problem när folk inte kritiskt frågar sig vad man själv och organisationen faktiskt håller på med. Funktionell dumhet förekomma i de flesta branscher, men i vissa lönar det sig mer än andra. Bland annat inom massmedia, kan det vara ogynnsamt för företaget om medarbetarna börja tvivla på nyheternas värde. Då kan de lätt bli handlingsförlamade och produktionen drabbas.För att massmedia ska vara så lönsamt som möjligt så gäller det alltså att man tycker att nyheterna man jobbar med är viktiga.

Det finns fler arbetsplatser med samma kultur i Sverige,säkert dom allra flesta och största,  ta sjuenigheten i riksdagen som uppenbart exempel.

Det kommer ju verkligen inte som en blixt på den blåa klara himlen. Men visst är det en himmelskt ljuvlig känsla, när det man själv känt i magen så övertygande, faktiskt visar sig stämma perfekt med hjälp av Sveriges klokaste forskare vid Lunds Universitet.


svt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar