onsdag 12 september 2012

EU har en plan. Igen.


Nu gäller det rökning.
Själv har jag feströkt tills jag blev gravid första gången, har sen aldrig haft problem med att avstå.
Utom.

Om jag är på stor fest, dricker en drink och två glas vin, och möter nån älsklig väninna, som vill "bjuda på ett bloss" - snarare kedjeröka - och berätta nyheter om livets dråpligheter, ute på en veranda under en mysig filt i månskenet.
Då är jag lättflörtad, och glömmer att det var minst tre-fyra år sedan förra gången, så jag håller naturligtvis på att dö av hjärtklappning, förgiftningssymtom ochstinkande  as-smak i munnen på natten.

Och ändå händer det igen.
För rökarna är alltid roligast, och har roligast och går alltid hem sist.

Men nu har EU bestämt att rökning ska bli tråkigt.
 Lika tråkigt som Sveriges statsminister.
Så om fem år, jaja, man måste jobba långsiktigt, skall alla cigg-märken se lika oinbjudande ut.
 I varje paket får finnas 20 exakt lika vita och lika långa cigaretter - ingen smak mer än giftig tobak får finnas, no menthol!!. Och allt som får stå på de trista och enhetliga paketen är att det är farligt att röka.
Så 2050 har vi alla EUmedborgare tröttnat och surat ner oss och allihopa slutat.

Då får jag sitta i festblåsan på nån sommarljum veranda och vara spirituell med en kines eller nåt.



skanskan

9 kommentarer:

  1. Hej Carina
    Har du missat att det bara är 19 ciggissar i paketen numera :)

    SvaraRadera
  2. Det är fruktansvärt att EU värnar hälsan. Att feströka är inget. Att röka konstant ger skador. Jag vet efter 45 års rökande så idag lider jag av KOL om du vet vad det är.

    SvaraRadera
  3. Kol, hu. Vilket lidande, jag har sett det, passagerare med egen syrgas.
    Det är bra att krafttag tas, men fem(!) år - på att göra ciggen tråkig?!? När folk dör!
    Det är rätt patetiskt att visa upp sin oförmåga så.

    Mitt inlägg var inte menat som att förgylla rökning, bara en mycket personlig reflektion av hur rökning kan upplevas som en partyhöjande mysstund. Trots alla ybernegativa åkommor.
    Vet inte om man kan bli frisk, eller om det finns något alls att göra för din del, men jag lider med dig.

    SvaraRadera
  4. Kortfattat;
    Det är mycket sällan som pekpinnar av olika slag gör nytta. Ofta retar det numera bara upp folk. Särskilt om det kommer från EU, men även från svenska staten eller instutioner av skilda slag. Det uppfattas mest som om det är klåfingrighet av statliga och i det här fallet, europeiska organ. Det uppfattas nästan aldrig som det skulle vara av omtanke om den enskilda människan. Jag har ingen genomgripande lösning på det här problemet. Det har väl ingen. Det har aldrig gått att förbjuda, eller komma med till synes välmenande pekpinnar mot det som uppfattas positivt och coolt eller "inne". Det kvittar hur farligt det är på kort eller framför allt lång sikt.
    Har två stycken i min vänkrets som är drabbade av KOL. Den ene har slutat röka medan den andre fortsätter som vanligt. De mår inte bra, någon av dem, men hon som fortsätter att röka mår definitivt bäst. Jag vet inte om det går att dra några slutsatser av det, jag låter var och en bestämma själv. Men, viktigt tycker jag är det personliga valet. Var slutar det om man inte kan eller får välja mellan bra eller dåligt. Sen får var och en ta ansvar för sitt val. I ett större perspektiv kan man ju fråga sej var det slutar om EU ska lägga sej i snart sagt allting, ner till det mest privata vi har kvar. Okej att jag kanske drar lite för långtgående slutsatser av just det här, men det som inte stoppas i tid blir med tiden något stort och skrämmande. Det är det redan, om man tänker efter. Se liknelsen om att koka grodor. Lite i taget, så går det bra. Jag tycker att vattnet bränns redan nu. Skogis. PS. Det blev visst en lång kommentar i alla fall.

    SvaraRadera
  5. Skrämselpropagandan i mellanstadiet fungerade på mig. Jag har aldrig ens vågat prova...

    /Anders

    SvaraRadera
  6. Många äldre som vuxit upp i tidens tro att det är coolt, häftigt, sexigt och ballt att röka och nu lider sviterna, avundas dig.


    SvaraRadera
  7. Nu finns det även elektroniska cigaretter, som är ett hälsosammare alternativ till vanlig rökning. Sök efter e-cigaretter på google så hittar du något för oss som fortfarande feströker :)

    SvaraRadera