lördag 24 mars 2012

Kan nån förklara!


Terrorn mot förare och passagerare på busslinje 839 från Handen ut till den lilla stillsamma idyllen, Dalarö, är så grov och ohygglig att bussen måste ha en väktarbil som eskort.
Varför?
Längs med vägen ligger flera hem för missbrukare.
Ett hem drivs av en man som de senaste åren varit delaktig i sju konkurser.
Och trots att en plats på hemmet kostar 750 kronor per dygn, så beskrivs det som "ett kollo" utan någon sysselsättning annat än att supa och knarka.
-"Man kan komma krypande hem utan problem."
Och naturen runt omkring hemmet fungerar som gömsle för knark och sprit.

Socialchefen i Haninge Kommun Kersti Hjelm:
- "Eftersom Ryssviken klassas som vandrarhem, har vi ingen möjlighet att stänga det."

WTF???
Betalar kommunen ut 750:-/dygn till gästerna på ett vandrarhem???!!?
Av alla lama förklaringar......
Nu fattar jag verkligen nada.

3 kommentarer:

  1. Hej! Om man läser artikeln i Metro får man en väldigt negativ bild av Rysseviken, som ju fått klä skott för problemen på buss 839. De andra institutionerna längs vägen känner jag inte till, men jag har haft en del med Rysseviken att göra - dock inte som boende.
    Rysseviken är ett boende för människor som är skrivna i ett antal kommuner i södra länet och som blivit bostadslösa. Många av dom har missbruks- och/eller psykiska problem. Det vore naivt att tro att dessa människor inte försöker ta in alkohol och droger på anläggningen, trots att strängt förbud råder. Hur dom andra institutionerna försökt lösa problemen på bussen vet jag ej, men Rysseviken kör sen en tid tillbaka de intagna från och till anläggningen. Att dom intagna bara skulle supa och knarka är inte min bild - jag har vid mina besök faktiskt inte sett en enda påverkad person! Att dom däremot verkar sysslolösa är ju sant - något som Rysseviken tänker lösa genom bl.a. arbetsträning. Detta är något som inte ingår i avtalet med kommunerna, vilket jag tycker är ansvarstagande. Jag vet också att man genomför en kontenuerlig upprustning av anläggningen, med bl.a. energieffektivisering och genom mindre miljöpåverkan. Jag skulle tro att större delen av anläggningens vinst plöjs ner i detta.
    Att anläggningen klassas som vandrarhem är inte så konstigt - alla anläggningar av den här typen måste nämligen klassas som något - vandrarhem, vårdanläggning eller dylikt. Att Rysseviken förmodligen är dyrare än ett ordinärt vandrarhem ska nog ses mot bakgrunden att personalstyrkan är högre, med bl.a. kökspersonal. Att kommunen skulle vilja stänga anläggningen tar jag för osannolikt - man tar ju hand om kommuninvånare som ofta har sociala problem. Alternativet skulle kanske var att dessa personer hängde mera i centrum eller bodde i husvagnsparker.
    Jag känner inte till konkurserna i fråga, men vet att mannen bakom anläggningen, tillsammans med övrig personal, är väldigt seriös och engagerad i de boendes situation.
    Det är naturligtvis tråkigt med problemen på buss 839, men det är också tråkigt att media har gett en så ensidigt negativ bild av Rysseviken. Själv är jag av en helt annan uppfattning - en seriös, ansvarstagande anläggning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för ditt svar. Det finns alltid två sidor av myntet, och media är ju berömt för sina helt privata vinklingar.
      Men.
      Varför inte klassa som vårdinrättning? För inte kan väl ett vandrarhem få kommunala anslag till sina boende. Förstår fortfarande inte.

      Problemen för allmänheten på bussen måste upphöra, så det är bra att man nystar i detta. Om nu Ryssegården står för alla sina rapporter själva, så måste man beslå Metro med lögn och förtal!

      Radera
  2. för alla sina transporter, ska det stå.

    SvaraRadera