fredag 13 januari 2012

Landsförädaren och diktatorn Rejnsvält.

Satt och funderade på känslor.
Runt omkring oss i livet har vi människor både nära och långt bort.
Vissa av dem älskar jag ur djupet i min själ och hjärta, andra sympatiserar jag med, tycker om, uppskattar, är glad för, till och med mycket tacksam för.

Medan andra framkallar känslor som inte är varken ädla eller ens vackra.
Där finns hela skalan, likgiltighet, besvikelse, trötthet, irritation, oförståelse, ilska, vrede och ursinne.
Ytterst ytterst ytterst sällan kan jag säga att jag känner rent och skärt hat.

När jag var yngre hatade jag, precis som Felicia, Anna Wahlgrens dotter.
När jag var runt 4 - 5 år hatade jag min förtryckare så mycket att jag drömde om att bli stor nog att kunna döda.
Nu för tiden väljer jag mina krig, kan se bortom, och hitta försonande förklaringar som jag lättare kan leva med för egen del, än att hata.

Så med det måttet mätt är det aningens märkligt att den person som framkallar verkligt fientlig och intensiv avsky hos mig nu är Fredrik Reinfeldt, statsministern. I kommentarer och nätsajter märker jag att jag inte är ensam, det fullkomligt spottas förakt mot landssvikaren Reinfeldt på nätet. Ungefär som med Palme en gång.

Tänker att ingen "hatade" ex.vis Fälldin, Ullsten, Sahlin, Bo Lundgren, Maud Olofsson, Lars Leijonborg eller ens nu hatar Juholt. Ibland illa omtyckta och ifrågasatta, javisst, men det finns uppenbarligen grader i hur hatad man kan vara som politiker.

Vad har då Palme och Reinfeldt som förenar dem i det systematiskt odlade hatet?
Jag upplever båda som retoriskt skickliga, men som klass-svikare och med tydliga tendenser till att vara både demagogisk och kränkande mot motståndare. Få har varit så konfrontativa, arroganta och sarkastiska i sin framtoning som Palme och Reinfeldt.

Att ta avstånd från sin egen bakgrund verkar absolut omöjligt att acceptera. Antipatin finns då både inom partiet och bland meningsmotståndare överallt i samhället.
Möjligen en förklaring.



Så byt stil statsminister.
Eller hellre byt jobb.
För allas bästa.

6 kommentarer:

  1. En mycket bra beskrivning på dessa LANDSFÖRÄDARE
    Tack !!!!
    N-Å

    SvaraRadera
  2. Roligt att du delar mina tankar, N-Å!

    SvaraRadera
  3. Kunde inte sagt det bättre själv. Jag undrar ibland varför han beter sig som han gör. Han verkar vara en snäll människa.
    Kanske makten korrumperar, kanske han är styrd av slingman och resten av backsitdrivers.
    Vad som förvånar mig mest är hur så många kan rösta och tycka om dessa nya socialmoderater.

    Mvh

    Hans

    SvaraRadera
  4. Hans, såg du Skavlan ikväll? Horace Engdahl talade klokt om storhetsvansinne, meglomani, och hur det ofta uppträder hos människor som känner sig otillräckliga, har en starkt överdriven självuppfattning, och ofta helt falsk självbild.
    Ska kolla imorrn om jag hittar intervjun på nätet. Den var verkligen spot on.

    SvaraRadera
  5. Det som förenar Palme och Rensvält allra mest tycker jag är deras självgodhet. Palme älskade ju att le illmarigt när han sagt något han tyckte var bra i något av hans skrivna tal, som hans talskrivare egentligen borde ha fått kredit för, inte Palme. Men då hånlog ju Palme tills hans fårskock började applådera och skratta. Samma är det med Rensvält idag. Om inte det är självgodhet, så vet inte jag vad självgodhet är. Tack Carina för att jag fick skriva det jag länge tänkt, men väntat på rätt tillfälle. Nu kom det, som alltid var det dock helt oväntat.

    SvaraRadera
  6. Det är en glädje Olli,att få förlösa dina tankar!!

    SvaraRadera