fredag 4 november 2011

Zoombie-stan åker på en riktig trendlusing söderifrån.


Dags att slopa kastsystemet skriver Mona Masri i Sydsvenskan Och talar om att ”att gå på klubb i Stockholm”, dvs detta egendomliga som händer varenda kväll runt Stureplan i Stockholm. Unga snutfagra statusmänniskor, i den senaste outfitten, med rejäl överdos självförtroende och en überfet plånbok(det sista gäller bara killar)ska slåss om att passera maktens(=arroganta dörrvakters)granskande nålsöga.

När jag åker genom stan en sen kväll, så ser jag dessa köer överallt, lydigt som i gamla Sovjet står de där, ungdomarna. Inemellan sveper nån med högburet huvud galant bara förbi hela kön, och släpps nådigt igenom med en ögonbrynslyftning från vakterna. Som givetvis aldrig blir imponerade av nån annan än sig själv.

Att de är unga är självklart, ingen vuxen människa skulle finna sig i att bemötas så exkluderande. Därför ser man aldrig en människa över trettio i Stockholms kvällsliv. Skulle nån myndig lantis av misstag infinna sig för en bit mat, så fryser blickar ut dem tills de faller döda ner som små blöta oönskade fläckar i asfalten.
Ändå är det ofattbart.
Timme efter timme i blåst, snöstorm och kyla, på sylvassa klackar, nylagd pan-cake, påklistrade fransar och miniminikjolar.

Jag tänker på andra svenska köer, vi är ju för sjuttsingen världsberömda för vår kömoral, ingen jävel släpps över bron. Svenskt prydligt inrättade kömedlemmar är beredda att slita den, som vågar närma sig den osynliga gränsen, i småbitar OM den skulle passera med ens spetsen på en myggjagare.
Märkligt är det hursomhelst, och dessutom döds-ute.
Ingen i hela världen köar på krogar längre, om man får tro Mona Masri:
-"Som ni förstår skulle detta nonsens aldrig funka i Malmö."

Och det har hon helt himla rätt i.
I Malmö öppnar man krogdörrar med bomber och pickadoller om man nekas enré.
Mona Masris slutkläm är dock fullkomligt spot on:
-"År 2011 är det inte längre coolt att stänga ute folk, det påminner för mycket om det politiska klimatet."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar