söndag 16 oktober 2011

Vem äger norrskenet?


Nu är det nästan krig.

Finland beskylls av Norge redan tidigare för att ha stulit Jultomten mitt framför ögonen på norrmännen. Tomten drar nu minst en miljon turister till NordFinland varje vinter. Norges östra granne är också på hugget och har skickligt marknadsfört dagsturer till Nordkap, med start och mål i Finland.
Men NU!
Nu satsar finnländarna tungt på att använda norrskenet som lockbete för fler höst-och vinterturister
Där går dock gränsen för norrmännens tålamod, fruktan för att Finland ska stjäla deras norrsken och vinterturisterna, har fått norrmännen att stegra sig. Nu blir det grannfejd.
-Vi har tidligere erklært nordlyset som norsk. Det står fortsatt fast, sier reiselivsdirektør Per Arne Tuftin.

Ring Jan Eliasson genast.
Chansen är STÖRRE att få se norrsken i norra Sverige.
Det skådespel då himlen färgas grön och rör sig som en levande organism över himlavalvet trodde innuiterna på Grönland förr att det var de dödas själar som vandrade på himlen.
Men det finns vetenskapliga förklaringar till norrsken och i svenska Kiruna på Instituet för rymdfysik har man forskat på norrsken i många år.
Fast vi berättar inte för nån.
Speciellt inte för norrmän och finnländare.

aftenposten

3 kommentarer:

  1. Inte nog med det, norrmännen blev snuvade på rymdbas då ESRO byggde ESRANGE utanför Kiruna trots att Andøya lobbade friskt. De utmärkta förbindelserna (SAS) blev avgörande.

    Trettio år senare snodde vi ESA Satellite Station även det från norrmännen. Sverige har också lagt beslag på isen (Icehotel) så det är inte mycket över nu. :-)

    SvaraRadera
  2. Vad ska de ta sig till. Minns en kväll med crew på en krog i Aten, där kapten, norrman, bestämt hävdade att vårt hotell Hilton och hela kedjan, grundats av Conrad Hilton - och han VAR norman! Punkt.
    Det var inte läge att ifrågasätta, så om han nu var det, så låt oss glädjas åt det, med norrmännen.

    SvaraRadera
  3. Undrar vad de ryssar som bor i Sibirien,anser om att norrmännen stjäl deras enda turistattraktion.
    En av de många hundratusentals tyska soldater,som tvingades tillbringade nära 10 år,i de sibiriska arbetslägren berättade för mig,att enda nöjet i eländet,bestod av att på kvällar/nätter titta på dessa storartiga norrsken...

    SvaraRadera