måndag 26 september 2011

Djuren är för smarta för att bli dritte-örniga.


Fulla älgar, grisar och får som ragglar runt i buskarna och sluddrar hickande, dom hör vi talas om varenda höst.
De styltar in i träd och tvättställningar med alla sina tentakler, och snubblar ilsket grymtande med sitt dåliga ölsinne. Ständigt jagande ett fruktrus och beredda till bärsärk-attack på intet ont anande människor.

Men historierna är inte sanna, rena rama Klintebergare. Det fungerar helt enkelt inte så, säger Nico Rijkhoff, lektor på Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, Aalborg Universitet.

Han anger tre rätt enkla förklaringar:

"Om det skulle finnas alkohol i höstfrukten, skulle alltså sockret i frukterna jäsa till alkohol medan frukten ruttnar. Men djur skulle aldrig äta rutten frukt för den stinker. Det är precis som med oss människor, vi vill inte äta gammal illaluktande frukt.

Den andra möjligheten är att de äter frukterna i färskt tillstånd, och att frukten genomgår en jäsningsprocess i djurets magsäck och tarmsystem.
- Men det är inte heller möjligt, för jäsningen skulle behöva längre tid, än djuren har frukten i magen.

Slutligen vill Rijkhoff betona att djurens naturliga överlevnadsinstinkt skulle hindra dem från att supa sig fulla och försvarslösa. Ty om de skulle vandra omkring i naturen och vara packade, skulle de utgöra ett alltför lätt byte för rovdjur.
Så inga djur äter eller dricker sig berusade.
Och vore det så att nån ras skulle vara extra begiven på spriten, så skulle de helt enkelt utrotas, enligt regeln om "survival of the cleaverest".

Ungefär som med oss människor.

jp

2 kommentarer:

  1. Det finns åtskilliga videos på Tuben som visar på det motsatta.

    /Plutten

    http://www.youtube.com/watch?v=D5E5TjkDvU0

    SvaraRadera
  2. Dom spelar vara....
    Om man får tro professorn!

    SvaraRadera