torsdag 25 augusti 2011

Mångkulturservice för en miljard om året.


| Bristerna i tolkservicen är så stora att rättssäkerheten är hotad. Det menar forskare på Lunds universitet, som intervjuat tolkar i hela Sverige.Om tolkservicen inte fungerar kan det få stora konsekvenser för människor.
-En flicka som ville göra en gynekologisk undersökning, men tolken sa att hon ville göra abort. Eller mannen som inte fick rätt medicin för att en anhörig inte kunde översätta rätt.

Varje, varje, varje dag sitter "tolkar" i migrationsdomstolen, många timmar, för att förklara komplicerade speciella omständigheter för personer som vill stanna i vårt land.

SVT

13 kommentarer:

  1. Ursäkta att jag skriver detta i kommentarsfältet, men du verkar inte ha någon mejl att skicka till.

    För några dagar sedan skrev du ett inlägg om mig som ledarskribent på Södermanlands Nyheter. Inlägget är i grunden helt felaktigt och den insändare du refererar till har till och med publicerats i tidningen nu.

    Vore bra om du kunde ta bort inlägget och gärna skriva en rättelse på bloggen.

    SvaraRadera
  2. EN MILJARD OM ÅRET! (Finns det verkligen hur mycket pengar som helst?)
    ”Man” har alltså alltid rätt att kräva en tolk, en tolk vars lön betalas av skattemedel.
    Samtidigt som ”man” får gratis undervisning i svenska språket på SIF – OCH även får BETALT för att man går där.
    Det lär finnas åtskilliga människor som bott i Sverige i 10 – 20 år som inte har haft intresse att lära sig språket (trots gratis och mångårig undervisning)
    Dessa människor har alltså RÄTT till gratis tolkservice!

    Bara tanken att om vi svenskar skulle flytta till ett annat land och KRÄVA av detta land att vi fick gratis undervisning i landets språk – och därefter även ha mage att fodra ständig, gratis och livslång tolkservice är helt absurt!

    Hälsningar
    Arga tanten

    SvaraRadera
  3. Ett litet P.S. Från Arga tanten.
    Jag skrev tidigare ”Finns det verkligen hur mycket pengar som helst?”
    Tydligen! En miljard är uppenbarligen en vanlig summa i sammanhanget.
    Läser att 920 miljoner (nästan en miljard)skattekronor – har satsats på en ”etableringsprocessen” där 10 av 4 134 ”nyanlända” har fått jobb under sju månader.
    Det kostade alltså 920 miljoner att ge TIO personer ett arbete - i hela sju månader!
    … Alltså omkring en miljon per person.
    Är detta i linje med regeringens ”sunda ekonomisk statsfinans”?

    SvaraRadera
  4. Re:Erik Hultgren
    Arbetar du alltid efter samma mönster ?
    Först efter att "censuren" upptäckts,publicerar ni insändarens bidrag ?
    "Har t.o.m publicerats i tidningen NU "....
    Ja,men 5 över 12...

    SvaraRadera
  5. Håller inte med om att insändaren publicerats "fem i tolv". Insändaren publicerades fem dagar efter att jag fått in den, och då skickades den faktiskt in på en fredag eftermiddag. Efter varje helg finns en stor mängd insändare.
    Vissa av dem väntar fortfarande på publicering, vissa av dem har redan publicerats och vissa kommer inte komma in alls.
    Att börja klaga efter bara två dagar är rent ut sagt löjligt.

    Jag har arbetat på SN två somrar i rad. Tommy P har fått vissa insändare publicerade, andra inte. Vissa har kastats på grund av att de inte är lämpliga, vissa av andra anledningar (det finns trots allt ett begränsat utrymme i tidningen).

    Jag har inga problem med att förklara varför jag väljer bort vissa insändare. Följer du Petterssons blogg vet du detta. Men i just detta fall har jag inte valt bort den.

    SvaraRadera
  6. Re:Erik Hultgren
    Intressant att se det från din sida av saken..
    Men efter vilka premisser avgöres "vilka kastas" Är det efter egen politisk uppfattning, eller är det för att skydda tidningens abonnenter,mot fria ordet ?
    Att det kan ta några dagar,innan det finns plats för publicering har jag förståelse för. Men att sortera bort enl. redaktörens mening oliktänkande,är jag starkt kritisk mot.F.ö är det min uppfattning,att just det "moderna systemet" hur insändare och kommentarsfälten begränsas/stänges,efter partipolitisk riktning, enbart är av ondo.På sikt är detta en väg mot demokratins undergång...Det torde inte vara okännt för pressen,att just "fria ordet"på bloggen på sikt kan innebära gammelmedias död.

    SvaraRadera
  7. Det finns en mängd olika kriterier.
    Av förklarliga skäl premieras insändare som är välskrivna och lättförståeliga. Som kan komma till sin poäng utan att vara alltför långrandiga.

    Därtill vill vi se en mångfald av olika ämnen, åsikter och skribenter på insändarsidan. Egen politisk uppfattning kan möjligen påverka på så sätt att insändare som säger något annat än ledarsidan bidrar till mångfalden på sidan och därför välkomnas.

    Därtill märker man ganska snabbt vilka ämnen som är aktuella och som många vill skriva om. Framför allt vården är ett område som vi får in väldigt många insändare om. Invandring är det bara ett litet fåtal personer, 2-3 stycken, som skriver om. Men de skriver å andra sidan väldigt många texter.

    Därtill väljs insändare bort som är olämpliga. Oftast för att de på ett osakligt sätt hoppar på enskilda personer, partier eller folkgrupper. Här är de där 2-3 personer som ständigt skriver om invandring ganska frekvent förekommande. Men efter Utöya-dåden exempelvis kastade jag en mängd insändare om Sverigedemokraterna på denna grund.

    Vad gäller kommentarsfälten håller jag med om att det är tråkigt att de stängs av, men tyvärr finns det ju en anledning. Vissa insändare och artiklar bombarderas fullkomligen av texter som inte är lämpliga att publicera och som till och med kan vara olagliga. Då står valet mellan att antingen ha en heltidstjänst som sorterar, eller spendera pengarna på något bättre.

    SvaraRadera
  8. Hej Erik Hultgren, förlåt att svaret kommer sent, driver samtidigt med bloggen annan verksamhet. Jag uppskattar mycket att du tagit dig tid att besvara frågor här. Bloggar som min existerar för att det finns tidningar med total beröringsskräck, som vägrar se något som helst problem med invandringen och bristen på integration, vill inte se, höra, eller tala om kriminalitet, könsförtryck, bidragsberoende, kostnader, gettobildningen, massarbetslöshet, skambeteende och vendettor, och könssegregering m.m, m.m, m.m.

    Jag skrev i mitt inlägg:
    Består redaktionen på SN av kinesiska-åsiktsförtryckar-wanna-bes´s? Ja, åtminstone Erik Hultgren som ansvarat för debatten i sommar, verkar mer än lovligt snedögd.
    Hultgren anser att denna insändare är "osaklig" och "går i onödigt hård polemik" att den "skuldbelägger" och förtalar muslimer".

    Om du inte är snedögd, kinesisk förtryckar-wanna-be, och inte inser att dina uttalande om Petterssons insändare stämmer, så får du gärna berätta. Om något av detta är osant kommer jag genast att ta bort blogginlägget, och be dig hundra, nä tusen gånger om ursäkt. På min blogg får inte ljug förekomma.
    Hör av dig igen!
    Vänligen Carina

    SvaraRadera
  9. Jag kan personligen tycka att du har bevisbördan eftersom det är du som kallar mig för en snedögd "kinesisk åsiktsförtryckar-wannabe". Då är det du som ska bevisa att du har fog för det du säger. Oskyldig till motsatsen har bevisats.

    Om du läser Petterssons inlägg noggrant är det också uppenbart att det du skriver är fel.
    De citat du tillskriver mig handlar om en helt annan insändare än den du kopierade. Jag har aldrig hävdat att den insändaren är osaklig eller går i onödigt hård polemik.
    De orden använde jag om en replik från Pettersson på en insändare av Robin Alfar (en replik som Pettersson av någon anledning inte valt att lägga upp).
    Detta går att utläsa av Petterssons bloggpost.

    Vad som inte går att utläsa är att Pettersson skrivit sin bloggpost bara två dagar efter att han skickade in insändaren om religionskritik. Mycket få insändare publiceras så snabbt om de inte handlar om något mycket aktuellt ämne eller är replik på någon annan. I detta fall var Petterssons insändare inlagd i systemet och publicerades i dagens tidning.

    SvaraRadera
  10. OK jag ger mig. Du har mer än väl fått mig att inse att det var fel av mig.
    Nu gjorde ju Pettersson själv en kommentar till blogginlägget som ger dig rätt, så ingen skugga må falla på¨honom.
    Så absolut, jag tar bort blogginlägget, och ber dig om förlåtelse för mitt fel och misstag. Jag lovar att vara mycket bättre insatt innan jag utgjuter min besvikelse och vrede igen.

    "Snedögd kinesisk åsiktsförtryckare" är ju inte menat bokstavligt, således inte lätt att bevisa varken rätt eller fel, det är ju min subjektiva uppfattning.

    Vänligen Carina

    SvaraRadera
  11. Och så levde alla i landet lyckliga..och om de inte dött,lever de än....

    SvaraRadera
  12. Lars, det gäller att välja sina krig!

    SvaraRadera