måndag 18 juli 2011

Över ån efter vatten.


Nästa år kan den som beställer färdtjänst hamna hos en telefonist i Senegal. Just nu utbildar det privatägda Samres AB 32 senegaleser i svenska.
Det här företaget Samres ansvarar för färdtjänst i 120 svenska kommuner, och verkar vara aggressivt billigaste i upphandlingarna.

Att detta projekt ska hjälpa överkvalificerade människor på plats till utveckling kanske kan ses som positivt.
Mindre positivt är att det drabbar svenska äldre människor som får den absolut billigaste och minst prisvärda produkten med ständiga missförstånd och bilar som försvinner. Att inte ha någon anknytning till Sverige är direkt negativt, men Samres AB anser att "deras kunder är nöjda".
Givetvis.
Allra minst positivt är att det sparkas människor i Sverige till följd av Samres "goda" låglönesatsningar. Detta trots att vi har massor med analfabeter i Sverige som skulle behöva lära sig svenska och ett arbete, istället för livslång försörjning. Det skulle vara en positiv utveckling i det land som står för fiolerna.
Noll ansvar och vinst som enda drivkraft.
Samres - privat företagsamhet när den är som sämst.


DN
e-kuriren Expressen cencursvenskan skanskan

13 kommentarer:

  1. Visar på det förakt som dagligen den generation som byggt vår nu raskt raserande välfärd,utsättes för.Måste instämma i Ulf Nilson`s (Expressenkrönikör).."att bli gammal i Sverige innebär nedförtrappa till Helvetet"
    Hjälp på den vägen står våra politiker för,som säljer ut,inte enbart "Vård o.Omsorg"

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  3. Mycket märkligt hur man kan se en sexmånaders betald språkutbildning och högre löner i ett fattigt land, kombinerat med lägre kostnader för Sverige, som "privat företagsamhet när den är som sämst". Jag ser det helt tvärtom - detta är när den är som bäst, bara vinnare! (Och nej, protektionism leder inte till mindre arbetslöshet.)

    SvaraRadera
  4. Bara vinnare??!!??
    Olika glasögon, mitt engagemang är med betoning på "nöjd kund", dvs de som betalar, och value for money.

    SvaraRadera
  5. Lite kul att se läsarreaktionerna i Censursvenskan - 87% av 415 svarande är arga. Har inte sett en sådan procentsats förr. Å andra sidan kan man oftast tycka om typen "Harry Potter slår biljettrekord". Kommentarsfältet avstängt .... naturligtvis.



    /ingvar

    SvaraRadera
  6. OTROLIGT, Ingvar! Håller med, har aldrig sett så enad front på en artikel.
    Och visst är cencursvenskan lustig, när dom erbjuder vissa men inte vissa artiklar att kommenteras. Sitter dom där på redaktionen och biter sig nervigt på naglarna, och nej fy, tänk om nån tycker nåt som inte vi tycker. Det går ju inte. Kanske Per Svensson får obotliga blodiga eksem då, och Lena Sundström tuppar av och sätter kaffet i vrångstrupen när hon läser sin morgontidning.
    Om det inte var direkt samhällsfarligt, skulle man kanske kunna tycka att det var lite gulligt.

    SvaraRadera
  7. Så då har skånskan stängt sin kommentarsfunktion och raderat kommentarerna också

    SvaraRadera
  8. Men? Är det sant? Medveten förhindran för medborgarna att uttycka sig i ett rätt harmlöst ämne. Vad bor vi i - helvetet?

    SvaraRadera
  9. Om ni läser kommentarerna till artikeln i DN så kommer ni förstå varför övriga tidningar (i min mening klokt nog) valt att inte agera anslagstavla åt ohöljd och aggressiv rasism. Vill också påpeka att i stort sett alla i Senegal pratar minst två språk och högutbildade upp till fem språk. Jobbar för FN i Dakar och ska gå och hälsa på klassen i nästa vecka. Har hög tilltro, inte till Samres, men till Senegalesernas språkkunskaper.

    SvaraRadera
  10. Jag är konstant emot kollektiv bestraffning. Önskar att tidningarna bränner dom som inte kan debattera rent, och låter oss andra diskutera.

    Övertygad om Senegalesernas goda vilja. Det jag vänder mig emot är de gamlas value for money. Jag månar om våra gamla, jag kommer själv förhoppningsvis att bli en.

    SvaraRadera
  11. @Anonym 22:30

    Hur kan det komma sig att senegaleser är så oerhört mycket mer språkligt begåvade än de som kommer till Sverige och läser på sfi? De som våra politiker benämner högutbildade.

    Kan du själv förklara hur de ska kunna förstå och hantera de olika dialekter som finns i Sverige. Redan här i lilla Skåne kan det skilja mycket både i uttal och ordval.

    Jag kan inte heller förstå varför Sveige ska dränera Senegals språkliga intelligentia för att utföra låglönejobb. De borde jobba för att att utveckla Senegal.

    Aggressiviteten har nog sin grund i att nånstans finns gränsen för dumhet. Lyckligtvis även för sovande svenskar. Dvs aggressiviteten är riktad mot de hemmavarande beslutsfattarna.

    /ingvar

    SvaraRadera
  12. Tena Koffi Annan här. Deta blir bra! :)

    SvaraRadera
  13. Hmm undrar om de arbetslösa svenska ungdomarna blivit tillfrågade?
    Dom behöver ju inte utbildas i svenska språket.
    Kan det bero på billig arbetskraft..eller?

    SvaraRadera