onsdag 11 maj 2011

Såklart Björklund har rätt. Struktur, tack - det skriker våra barn efter.


Joel Falk skriver idag på Newsmill att det är ett sundhetstecken att elever skolkar istället för att sitta där och slösa bort sin tid.
Torbjörn Jerlerup, alias Flumflum Flummerirup, tycker å andra sidan att skolk är bra för att elever ska slippa mobbing.


Undrar sa flundra, hur Joel Falk tänkt sig att dom elever som skolkar för att de på förhand vet att lektionerna kommer att vara meningslöst slöseri med tid, ska kunna försörja sig på arbeten där det ibland onekligen känns som om vissa stunder är meningslöst slöseri med tid.

Undrar sa flundra, hur Torbjörn Jerlerup, alias Flumflum Flummerirup, har tänkt sig att de elever som skolkar för att slippa mobbing, ska kunna försörja sig på arbeten där det ibland, tyvärr, också förekommer mobbing.

Skolan- att lära för livet?

Expressen Aftonbladet DN

8 kommentarer:

  1. En elev som misshandlas, blir utfryst och/eller sexuellt attackerad på skoltid bryr sig nog inte så mycket om hur arbetsplatsen ska se ut om 10 år.

    Ska vi ta och hålla ditt huvud i toalettstolen rast efter rast, vecka efter vecka, år efter år och se vad som är din prioritet.
    Överlevnad eller hur din framtida arbetsplats ska se ut.

    SvaraRadera
  2. Thorsten Schütte2011-05-11 16:17

    Niklas, bra att Du kommer med en vinklingen. För mig har skolan varit ett helvete större delen av tiden, jag tvingade mig dit. Och lärarna kan vara lika elaka mobbare som klass"kamraterna". Så att bara skriva upp skolktimmarna rakt upp och ner i betyget utan att försöka förstå varför eleven inte kom (han kanske behövde en timme "timeout" för att samla krafterna att möta sina mobbare igen), kan göra ont värre för sådana elever!

    SvaraRadera
  3. Carina Blomqvist2011-05-11 16:18

    Jag tycker att människor som inte slösar bort sin tid, som vágar LEVA sitt liv och inte bara föjla order eller samhällsnormer är otroligt modiga, tror inte att de är sá mánga...

    Tycker att man är bra korkad om man stannar pá en arbetsplats och accepterar mobbing, utan att pá riktigt INSE klyschan att vi faktiskt bara har ett liv....

    SvaraRadera
  4. Niklas, Carina och Thorsten hur kan ni ens tänka att det enda alternativet mot mobbing är skolk?!?!??

    Är ni skvatt galna, finns det inte i er värld att barnet själv, föräldrar, kompisar, lärare, rektorer och alla andra runt omkring, måste börja lära sig att skrika sig blåa i protest, att vägra, att förändra. Och kämpa för nåt bättre??!!??
    Nähä, så lulla på som vanligt, skolka när allt känns jävligare än vanligt, gå dit när du orkar, fortsätt så livet ut.
    Bara det inte syns i betyget.....
    Jeeeezzzz.

    Carina, jag är en otroligt fri själ, modig och orädd, har i vuxen ålder kunnat finna mina nya stigar och berg att bestiga. Men den struktur och det klokskap jag fick med mig från skolan har varit en förutsättning.
    Inte ett slöseri eller hinder.
    Barn är inte mogna att våga LEVA innan dom lärt sig stå på benen, det är därför dom inte är myndiga förrän 20.

    SvaraRadera
  5. myndig när man fyller arton ska de va

    SvaraRadera
  6. Thorsten Schütte2011-05-11 16:48

    Carina! Jag har skolkat en dubbeltimme i hela mitt liv, för att ta en lång promenad med en klasskamrat som satt i spårvagn som körde över en person, han hörde benen knaka. Eljest har jag alltid gått, bortsett från sjukdagar. Men mobbningsmekanismerna är så intrikata att många skuldbelägger sig själva, vågar inte tala om för lärare/förälder eller ha gjort det en gång, sett att de bara blev värre, biter ihop, tiger och, kanske, även skolkar då och då. Jag kastar inte första stenen på dem!

    SvaraRadera
  7. Thorsten, du har hjärtat på rätta stället, och har varit med om en del, precis som jag. Jag vet också allt det där om egen skuldbeläggning och dom psykologiska mekanismerna.

    Men fortfarande anser jag att vi vuxna MÅSTE börja fostra våra barn om deras egenvärde. Vare sig det gäller sexuella eller andra övergrepp, så får ingen, ingen, ingen, behandla någon på ett sätt som är fel.

    SvaraRadera
  8. Thorsten Schütte2011-05-12 09:07

    I den bästa av världarna diskuterar lärarna vilka elever som har mycket fråvaro. Med lite ansträngning bör det kunna skilja sannolika slarver, som ska "dras i örat" direkt och inte först via betyget en gång/halvår och elever, där man kan anta en annan bakomliggande orsak, allt från hemförhållanden till mobbing. I dessa fall är de skolan förbanannade plikt och skyldighet att gräva vidare och inte ge sig!
    Sedan håller jag helt med Dig att barnen tidigt ska bli medvetna om deras egenvärde och integritet, fattas bara!

    SvaraRadera