tisdag 31 maj 2011

Är Tyskland på väg att bli världens teknologiska och ekonomiska föregångsland?


SvD: Nästan en fjärdedel av elproduktionen försvinner när världens fjärde största ekonomi stänger av kärnkraften inom tio år.
Tyskland bygger nu i snabb takt ut den förnybara energin, investerar i jättelika kraftledningar och drar upp tempot i tillståndsprocesserna för att klara energirevolutionen.
Ska Sverige att hänga på?
Eller är tyskarna helt bortiskogen, som bildligt talat kommer att vara ute och cykla, och riskerar stora utsläpp av kol?

3 kommentarer:

  1. Nja,Tyskland har alltid varit föregångare,när det gäller nya former av teknik.Att man nu satsar ÄN mer på förnybara energikällor,är inte överraskande.Sedan 80-talet har man byggt upp Vind o.Solenergiteknik,som nu även exporteras till oljeländerna..T.o.m shejkerna har insett att oljan börjar sina.Även Sverige borde sedan länge ha sadlat om.Men som mestadels kommer "vårt" land som rumpan på katten...De "gyllne STRÅLANDE åren" med kärnkraftsdrift får nu många,många generationer framöver lida under...Giftet består i tusen år eller mer...

    SvaraRadera
  2. Thorsten Schütte2011-05-31 12:42

    Det är ett modigt steg Tyskland har tagit och vem vet, kanske även mina idéer hur man kan förbättra vindkraften till havs kan hitta sin nisch i övergången till hållbar elproduktion. Där är bättra att nu, med rimlig framförhållning, sätta foten i marken och vända kärnkraften ryggen i en ordnat reträtt än att tvingas till en sådan i panik efter nästa kärnkraftskatastrof. Ett litet förebud om det här beslutet kunde man läsa förra veckan i Ny Teknik: Siemens har beslutat att drar sig ur kärnkraften. De vill inte satsa på fel häst!

    SvaraRadera
  3. Ulf Hjertén2011-06-01 11:07

    När ett stort industriland som Tyskland sätter ner foten finns det hopp. Nu måste en stor del av industriforskningens elit rita, planera och experimentera dygnet runt (som god forskning alltid gjort) för att ta fram de alternativ som ger ett gott hopp om fortsatt god livskvalité utan den dyra livshotande kärnkraften. Det finns nog mer krut i Merkel än man trott.

    SvaraRadera