fredag 8 april 2011

Norge har sin olja och Northug,


vi har maten!
Matvarusortimentet i norska butiker är betydligt mer begränsat än i svenska.
Det gäller även när man tar i beaktande butiksstorleken, det svenska varu-utbudet är väsentligt mycket större både i små närbutiker och i all slags stormarknader.
Den norska rapporten gäller i huvudsak färska varor som bröd, kött, mjölk, ost, korv, ägg och kyckling. Dessutom har undersökningen gällt pasta, ris, kaffe, läsk, öl och fryst fisk.

Det finns till exempel dubbelt så många ostsorter och korvtyper, samt nästan tre gånger så många typer färskt bröd i Sverige.

Sverige - Norges, 1 - 0, och nu snackar vi livets väsentligheter!

Aftenposten

5 kommentarer:

  1. Carina:
    Om det nu är så...Har man i vårt ekonomiskt utjämnade system,råd att inhandla dessa läckerheter,bland de normala inkomstgrupperna ???
    Kom att tänka på Erk du, Maja du,så ska vi haet...Skådebröd är ingen ny upptäckt,som du känner till !!!!

    SvaraRadera
  2. Thorsten Schütte2011-04-08 14:35

    Men - det är ju bl a därför Norrmännen handlar i Sverige, till stor nytta för vår arbetsmarknad och BNP. Bara att tacka och ta emot!

    SvaraRadera
  3. Bodde i Norge 2001-2003 pga arbete, och konstaterade att "lunchen" på jobbet oftast bestod av några smörgåsar sällan uppvärmd mat.Jag som svensk hade förstås med mig mat som jag värmde i micro,jo det fanns faktiskt micro i personalmatsalen antagligen för att dom(norrmännen)skulle kunna värma sina "karbonade-smörrebröd"(en smörgås med en liten biff på)litegrann.En på jobbet där hade varit på kurs i Sverige och som hon uttryckte det" det var så ovant med varm lunch hela tiden".Det kan som sagt vara skillnader även mellan grannländer./Petter

    SvaraRadera
  4. Minns, precis som du Petter, personalmatsalen på SAS´gamla Fornebu. My o´my, hela plånboken snodde dom för de dom kallade för mat.

    I Danmark var det helt annorlunda, man drunknade i fett, high-fat-diet har varit ett konstant fenomen i vårt södra grannland+ ciggarrer/cigg och bir också.

    Det är säkert annorlunda nu?

    SvaraRadera
  5. Thorsten Schütte2011-04-08 19:45

    På Jernbaneverket i Oslo är lunchen något slags mellanläge mellan utökad smörgås och lätt varm mat. Inte så dumt, man slipper paltkoma efter lunchen!

    SvaraRadera