söndag 13 mars 2011

Vad står det i Koranen?


Japan, ett nödställt land i den värsta katastrofen i mannaminne, alla frågar vi oss direkt utifrån hjärtat, vad vi kan göra, hur kan vi hjälpa?
Men, jag tror aldrig jag har hört något enda rikt arabland ingå i biståndsarbete eller med ekonomisk hjälp.
Nån som vet?
Nån som har kunskap att dela med sig av, om jag är illa påläst?

14 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2011-03-13 16:10

    Men varför tar Du varje tillfälle att hacka på Islam, även när saken i fråga inte har ett dyft med det hela att göra?
    Röda halvmånen, röda korsets systerorganisation i muslimska länder, brukar hjälpa till på samma sätt och i samma anda som det kristna röda korset, t ex!

    SvaraRadera
  2. Ulf Hjertén2011-03-13 16:27

    Frågan är om de redan stormrika oljeshejkerna vill dela med sig nu när oljan stiger i pris på grund av katastroferna i världen just nu. Jag tror inte att de är särskilt intresserade av vad som står i Koranen. Röda halvmånen gör säkert vad de kan men är säkert lika begränsade som Röda korset. Hur mycket arabförbundets medlemmar stöder FN:s hjälpprogram vet jag inte men det är ju också en viktig kanal.

    SvaraRadera
  3. Thorsten, hackar?
    Jag ställde en vänlig fråga om en sak som förvånat mig under alla årens alla världskatastrofer.

    Inte ett dyft med att göra???? Har uppfattat att du mer än väl inser vad det är för resureser som krävs av varenda levande medmänniska på jorden för att hjälpa Japan, oavsett tro. Jag tolkar detta som att du anser att muslimer inte har ett dyft med katastrofhjälp att göra.

    Och varför tar du alla tillfällen att hacka ner på alla som har frågor om islam?

    Tack Ulf, ditt svar är lärande och relevant.

    SvaraRadera
  4. Torsten, med din bakgrund borde du inte hemfalla till att bli en Islamkramare.

    Se detta och förkovra dig:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Mohammad_Amin_al-Husayni#In_Nazi-occupied_Europe

    SvaraRadera
  5. Thorsten Schütte2011-03-13 17:49

    Koranen, Gamla och Nya Testamentet har ganska liknande skrivningar om att hjälpa den nödställda, om att hjälpa sin nästa.
    Och Anonym: för det första rår jag inte för att jag är, dessutom efter kriget, född i Tyskland. Jag tror inte på arvssynden. För det andra: att det fanns muslimska ledare som sympatiserade/samarbetade med nazisterna diskvalificerar ju inte heller alla muslimer.
    Varför hela tiden skära alla över en kam? Och för det tredje, Carina, varifrån kommer Din kunskap att muslimer inte hjälper vid katastrofer?

    SvaraRadera
  6. Kineserna är lika enögda och själviska, Thorsten, men det kanske man inte heller får säga. MrX

    SvaraRadera
  7. Thorsten Schütte2011-03-13 18:22

    Jag blir så strött och börjar tvivla på människan...

    SvaraRadera
  8. Varifrån mina kunskaper kommer? Jag bad om att bli upplyst, inte hackad på.
    Jag skrev "jag tror aldrig jag har hört", låter det som om jag påstår något med säkerhet?

    Jag blir också trött.
    Men kommer aldrig att ge upp hoppet om människan.

    SvaraRadera
  9. PS anonym, mycket kan man skylla kineserna för, men inte detta, läs välkommen blogg ovan!

    SvaraRadera
  10. Thorsten Schütte2011-03-13 18:46

    Lite citat ur bibel och koran om att hjälpa sin nästa, likheterna är uppenbara:

    Kristendom:"Jesus svarade och sa: En man begav sig till Jerusalem ned till Jeriko men råkade ut för rövare som togo ifrån honom hans kläder och därtill slogo honom, därefter gick de sin väg och lät honom ligga där halvdöd. Så hände det sig att en präst färdades samma väg och när han fick se honom gick han förbi. Likaledes ock en levit, när denne kom till det stället och fick se honom, gick han förbi. Men en samarit, som färdades samma väg kom också dit där han låg, och när denne fick se honom ömkade han sig över honom. Vilken av dessa tre synes dig nu hava visat sig vara den mannens nästa, som fallit i rövarhänder? Han svarade: Den som bevisade honom barmhärtighet. Då sa Jesus till honom: Gå du och gör sammalunda. " (Lukas 10:30—37)

    Islam:"Alla Guds varelser är hans familj, och Gud älskar honom mest som försöker göra hans varelser gott." (Sägen av Muhammad)

    "Vilka gärningar är de bästa? Att glädja ett mänskligt hjärta, att ge den hungrige mat, att hjälpa de hemsökta, att bära andras bördor." (Sägen av Muhammad)

    "Vad tänker du om den som håller domen för lögn? Det är han som förskjuter den faderlöse och icke uppmanar andra att bespisa den fattige. Ve de bedjande, som ej bryr sig om bönen, som äro skenheliga, och förhålla allmosan." (Koranen 107:1—7)

    "De som giva bort sina ägodelar för Guds sak och icke beledsaga vad de giva bort med efterräkningar eller förolämpningar, skola få sin lön hos sin Herre ingen fruktan skall råda över dem, och de behöva ej varda bedrövade. Tillbörligt tal och förlåtelse är bättre än en allmosa som beledsagas av förolämpning. Ja Gud är självtillräcklig och mild. Ni som tror gör ej edra allmosor om intet genom efterräkningar och förolämpningar liksom den som giva bort sin egendom för att väcka uppseende bland människorna men ej tror på Gud och den yttersta dagen." (Koranen 2:264—266)

    SvaraRadera
  11. Undrar om det i denna världskatastrof,är i första hand vad som står skrivet,här eller där...som betyder något.
    Bortsett från tröstande ord,är det nu handling som krävs.Här är nog min uppfattning att västvärlden snarast kommer till skott.Men all hjälp behövs,när man jämför dagens situation i Japan,som lär vara värre än efter 2 VK.Där utsläppen från Kärnkraftverken,är tusenfallt större än efter atombombsanfallen l945 !!Hur många miljoner kommer att dö i olika former av cancer under de nästkommande åren.Förorsakat av ingenjörvetenskapens brister,med dessa atomreaktorer ??? Inte tog man lärdom av Tjernobyl,och alla de skador som då uppstod..Eller är profitbegäret så stort att man som nu i flera länder,fortsätter denna mycket farliga väg...Även i vårt land......

    SvaraRadera
  12. Thorsten Schütte2011-03-13 19:59

    Även de mest fanatiska kärnkraftsanhängare, särskilt inom FP, borde väl ha fått sig en tankeställare!

    SvaraRadera
  13. Koranen eller bibeln, tja, kanske kan instämma att det är hugget som stucket.Skillnaden ligger nog snarare i att kristendomen är reformerad och bibeln inte läses som om det är guds direkta ord. Islam däremot kan inte reformeras då koranen består av Guds egna ord, alltså måste läsas och tolkas därefter.
    Såg att svenska kyrkan anställt en imam någonstans i Sverige....tror inte att en kristen präst kan räkna med det omvända.

    /HellBoy

    Ps. Vi får väl se vad de rika oljeländerna vill bidra med nu när Japan behöver hjälp av alla(h).

    SvaraRadera
  14. Det kan man lära sig, bland annat, här:

    http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/en-kyrka-i-fritt-fall_6002149.svd

    SvaraRadera