tisdag 29 mars 2011

Överlevde du igår?


För 31 år sen infördes sommartid, nu undrar grannarna i Danmark om det inte är på tiden att avskaffa årets farligaste vecka igen.
Argumenten mot sommartid - hälsomässiga, olycksfall och en hel del irritation och kaos - har fått politikerna att lyssna.

"Det finns inga riktigt bra argument för sommartid, Det finns nog ingen som skulle sakna den om vi avskaffade den." säger Per Ørum Jørgensen från Kristendemokraterne.
Saken ska nu prövas i folketingsgruppen.
En sjuksköterska visar på problem mmed till exempel medicin, när man ändrar dygnsrytmen.
Forskare ser att antalet blodproppar i hjärtat stiger med fem procent just den här veckan efter övergången. Fler viltolyckor i trafiken registreras på grund av djurens morgonvanor.
Anledningen till införandet av sommartid är för att få ut mesta möjliga av dagsljuset på kvällen och därmed spara el, nu med energisnåla lampor blir besparingen dock mindre.

Finns det egentligen agument för?
Solen går vid upp 4 och ner vid 22, är skillnaden så stor om den går upp vid 5 och ner vid 23?
För min del är det definitivt bättre att avskaffa vintertiden.
Och då menar jag för gott.

BT

3 kommentarer:

  1. Ska ge a-l-l-a pensionärer ett gott råd.Gör som jag,ställ om alla husets klockor,men låt den i sovrummet ticka vidare..som inget hänt.Ni ska se att man likväl hinner med dagens sysslor...Dessutom hinner ju morgonens "tau"(dagg)försvinna.

    SvaraRadera
  2. Thorsten Schütte2011-03-29 13:32

    "För min del är det definitivt bättre att avskaffa vintertiden."
    Precis det som jag tycker, större delen av Sverige ligger ändå så långt österut att "sommartiden" känns mera rätt, ha den året om. Det är ju inte sommertiden som sådan som skapar problem, däremot själva omställningen. Sedan är det ju mera än lovligt korkat att ha somartid i Bretagne, västra Spanien och Portugal som, trots att de ligger längre västerut än Greenwich, som ligger en timem efter, har samma tid som vi. Med sommartiden lagt ovan står solen där som högst mellan kl 14 och 15, vilket ju blir fel!

    SvaraRadera
  3. På min ö larvar rådjur och älgar runt mest hela tiden, så det är ingen skillnad om det är sommartid eller vintertid. Man får alltid köra försiktigt.
    Jag ser en stor fördel med sommartiden, eftersom jag har delar av min familj i södra hemisfären, blir det med vår sommartid och deras vintertid "bara" nio timmars tidsskillnad, det går alltså lite lättare att räkna ut när det kan vara lämpligt med telefonsamtal.

    /Öbon

    SvaraRadera