onsdag 2 mars 2011

Läs mitt inlägg om TV4as granskning av dödsskjutningarna,


på debattsajten Newsmill
Gå in och debattera!


Försvarets Ulf Henricsson tycker inte att några fler uppgifter ska offentliggöras av hänsyn till de andra svenskarna som var inblandade i skottstriden.
– De soldater som var med om det här löper stor risk att drabbas av posttraumatisk stress. Att det begås misstag är oerhört tragiskt, men skälet är ändå att någon har öppnat eld. Det här är en oerhörd komplex situation som sker under stark press och som en vanlig svensk inte kan föreställa sig.



Expressen SvD SvD

15 kommentarer:

  1. På dem bara! Trovärdigheten hon Tv4 och Expressen sjunker för varje dag de är snart en av de största förespråkarna för det du skrev om tidigare:
    en "Ensidigt styrd, förblindande, populistisk och propagandistisk journalistik".

    (Om Afghanistan och trupper där så tänker jag på filmen "Flyga drake" den sa allt om hur landet skulle vara utan stöd från väst.)

    SvaraRadera
  2. Anonym:
    När saknade landet stöd från väst?

    SvaraRadera
  3. Ulf Hjertén2011-03-02 17:51

    Intressant inlägg på Newsmill. Visste inte att du hade så nära kontakt med den tragiska händelsen i Afghanistan. Ska med intresse följa den fortsatta debatten. Som jag tidigare kommenterat blir jag fundersam över försvasmaktens handlande. Fundersam men inte speciellt överraskad.

    SvaraRadera
  4. Hej på dig Ulf, obehagliga sanningar ska naturligtvis alltid fram.
    Jag tar inte frågetecknen om försvarsmakten i försvar, och jag talar inte för alla inblandade.
    Bara för de inblandade som lider helvetes kval nu.
    Går det att tänka sig att granska utan att kasta fram nyheterna mitt i ett allmänt nyhetsprogram?
    Finns det fog förytterligare granskning, så låt ett granskningsprogram ta över så att inblandade åtminstone kan kan vara beredda, och kan få välja till eller bort efter kraft.

    SvaraRadera
  5. Bra skrivet Carina,vet sedan tidigare att du har en son som är officer i Afganistan.Därför berörs du naturligtvis indirekt av den tragiska händelsen även fast ditt barn inte var inblandat.Bra att få läsa anhörigas (till Afganistanveteraner)åsikter- som ju naturligtvis kan skilja sig åt,alla kanske inte tycker exakt likadant.Framför allt ni ifrågasätter vissa journalisters bild av Afganistaninsatsen.Det var faktiskt via dina newsmillartiklar jag "halkade in"på din blogg./Petter

    SvaraRadera
  6. Tack, Petter, glad att du är här!

    SvaraRadera
  7. Varför skulle det vara skillnad på att granska den här dödsskjutningen mot att granska dödsmisshandeln i Karlskrona? Varför skulle soldaten/soldaterna som sköt ihjäl sina kamrater lida mer än mannen som slog tanten?

    SvaraRadera
  8. Ehhhh, vet du vilken soldat som sköt ihjäl de tre? Vet någon? Kan någon veta med säkerhet?

    Mannen i Landskrona, jag antar att du menar Landskrona, hade setts begå brottet, det fanns bara en misstänkt och det fanns vittnen. Och han erkände konflikten och handlingen som kvinnan dog av. Det är fullt möjligt att mannen lider. Men hade han själv kunnat undvika konflikten?

    Händelsen i Afghanistan är föremål för utredning om "friendly fire" dvs att misstänka att nån som i själva verket velat skydda och försvara sina kamrater, av misstag skjutit.

    Kan du se skillnaden?

    SvaraRadera
  9. Som jag har skrivit tidigare, river detta upp många sår.
    Har en son som var med vid själva tillfället. Han satt i en galt, han och hans skytt (och vaktade Johan och Gunnar, som skulle gå ihop med Afghansk polis)en bit bort. Dom höll på att göra lunch när dom hörde att det kom en salva, som varade några sekunder.
    Min son sitter kvar, skytten springer iväg och ser vad som händer.
    Vad min son beskriver berättar jag inte här, av hänsyn till honom och hans kamrater, men så mycket kan jag säga att han absolut inte visste om dom var utsatta för ett slags bakhåll, sådant kan man ju inte veta just vid det tillfället.
    Hur man då känner sej, behövs inte mycket fantasi för att förstå.
    Det finns så många personer som babblar om att Svenska soldater ockuperar Afghanistan. Och att de unga pojkar som åker dit inget vet. Men, som alltid, man vet bäst, när man är åskådare....
    TV4 sanningssökare, är inte annat än jakten på en sensation....
    /B-M

    SvaraRadera
  10. Innan man hade utrett Landskronafallet så hade man ju ingen misstänkt. Om man inte fick utreda utan att veta vem som hade gjort det så skulle vi inte ha många brottsutredningar.

    Det finns vittnen i det här fallet med och om man utreder vem som sköt dem så har man en misstänkt.

    Det kan hända att skytten lider, man han kunde ju ha låtit bli att skjuta dem.

    Det vet man ju inget om innan man utrett det. Att pojken med kulsprutan inte lyckades träffa en enda person trots att han ska ha öppnat eld först enligt FM verkar ju konstigt. Svenskarnas "svar" på elden dödar tre av de egna och sårar två medan fienden inte ens träffar ett fordon?


    B-M:
    Ja, om han inte hade deltagit i ockupationen så hade han ju sluppit se det.
    Om det stämmer som man läser att skottlossningen var så traumatisk för dem att de inte begrep vad som hände, inte kunde behärska sig och inte kan återberätta det efteråt så har man definitivt skickat ner fel pojkar.

    SvaraRadera
  11. Profanum vulgus,
    Vad vet du om de personer som åker till Afghanistan? Har du pratat med, åtminstone en av dem?
    Det är självsäkra ord du skriver, men, sådana som du, verkar alltid veta bäst.
    Ditt inlägg är respektlöst och okunnigt!
    /B-M

    SvaraRadera
  12. Thorsten Schütte2011-03-03 17:33

    Kommenterar ej på Newsmill enär man måste registrera sig. Men jag tror att det alltid är dödfött att hindra en sanning från att komma ut, däremot kan den ju framföras, när allt har klarnat, så att de flesta förstår att det kan bli så här galet i ett reellt existerande krig och att det inte är en likhetstecken mellan svensk kula och mord/dråp, ja inte ens vållande av annans död. Det kan mycket väl klassas som en ren olyckshändelse när allt kommer kring. Att stoppa sanningssökandet är kontraproduktivt och främjar allsköns konspirationsteorier!

    SvaraRadera
  13. Så vad ät TV4 ute efter? Att deras nyupptagna granskning på Nyhetstid, ska komma fram till att det som försvaret hävdat för lämnge sen, dvs att friendly fire förekom, och att det var en olyckshändelse???
    MYcket löpsedlar för så lite.

    SvaraRadera
  14. B-M:
    Jag har pratat med flera av dem, och ännu fler som åkte till Bosnien och Kosovo. Ingen av de jag känner blir särskilt skärrade av en skottlossning.

    Thorsten Schutte:
    Vållande till annans död är just att döda någon av en olyckshändelse. Men innan man vet hur det har gått till så kan man ju inte veta om det är mord, dråp, vållande till annans död eller inget brott alls.

    Carina-Fina:
    Försvaret har ju inte hävdat något om vem som dödade dem. Åklagaren la ner undersökningen utan att försöka ta reda på vad som hade hänt eller vem som skjutit.

    SvaraRadera
  15. Thorsten Schütte2011-03-07 22:06

    Det här ser inte så bra ut:
    http://www.dn.se/nyheter/sverige/skl-rapport-bekraftar-att-kulan-var-svensk

    SvaraRadera