onsdag 23 februari 2011

Gratulerar på dagen Thorsten!



Torsten är fornnordiskt och består av gudanamnet Tor och "sten", alltså "Tors sten". Namnet kan betyda antingen hårdför eller åskvigg. Den isländska formen är Þorsteinn, den norska är Torstein och den finska är Torsti. I fornsvenskan användes smeknamnet Toste.
Omkring 19.100 heter Torsten, cirka 5.900 kallas så.

9 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2011-02-23 10:17

    Tackelitack för denna implicita namnsdagshälsning! Den äldre stavningen Thorsten tror jag återger den fornnordiska lydelsen Thorstein bäst, där Th motsvara den brittiska uttalet av th, islänningarna har en egen bokstav för detta.

    SvaraRadera
  2. Grattis Thorsten!

    /Öbon

    SvaraRadera
  3. Hej på dig Öbon, jag önskar er ett underbart sportlov!

    SvaraRadera
  4. Tack! Just nu hoppas jag på att kylan släpper lite, är det för kallt lockar inte backen särskilt. Och stugan vi lånar är yttepytteliten, man är på varandra hela tiden.
    Men allting går och skulle det bli för jobbigt är det ju bara att åka hem.

    /Öbon

    SvaraRadera
  5. Thorsten Schütte2011-02-23 15:08

    Det blir mildare om några dagar, risken är snarare att det kanske blir för milt...

    SvaraRadera
  6. Grattis Thorsten undrar om namnet är vanligare i Tyskland än i Sverige.Tror "pursvenskar"oftast stavar Torsten.Rätta mig om jag har fel./Petter

    SvaraRadera
  7. Thorsten Schütte2011-02-24 08:56

    Att jag fick namnet Thorsten, och på köpet med h, är en märklig historia. Min svenska mormor är inte anledning till mitt svenska namn (som senare för min syster Kerstin och mina kusiner Lars och Arne), utan när jag var på väg hörde mina förädrar ropa "Torsten" efter ett barn i lekparken och föll direkt för namnet. Sedan ville de ta Torsten utan h, men "Standesamt" (kyrkobokföringen) i Kassel hade bara en gammal namnlista där Thorsten stavades med h. Sedan dess måste jag alltid tala om "Thorsten med h" och sedan flytten till Sverigen även "Schütte, ej Skytte, och nej, jag är inte släkt med Göran Skytte"
    Men sedan jag insåg att den fornordiska stavningen mera korrekt återges med Th är jag tillfreds med h-et...

    SvaraRadera
  8. Thorsten Schütte2011-02-24 10:21

    Nej, tack och lov. Thorsten duger bra!

    SvaraRadera