söndag 13 februari 2011

Produktplacering eller hjärntvätt?


Ska nån tjäna stora pengar på att jag tittar på ett program som jag gillar? Ska jag acceptera att dom smyger in produkter för att locka och fresta mig? Vill jag vara ett offer för smart marknadsföring, när jag sitter i mitt eget hem på min egen avkopplande fritid och låter mig underhållas?
Jag känner vämjelig avsmak över att utsättas för mainstreamingen, att alla som tittar på tex Solsidan ska vara en superhomogen grupp med samma ideal och köpvanor.

Ett företag som förekommer flitigt är Nathalie Schuterman. Men enligt de själva betalar de inte för sin exponering.
– Att köpa en 30 sekunders spot under Solsidan på söndag kostar strax över 400 000 kronor brutto. Är de med i tre avsnitt så skulle man enligt reklamspotsprincipen kunna säga att värdet blir runt 600 000 kronor.
Den redaktionella placeringen gör att exponeringen blir mer värd än ett vanligt reklamköp.


Resume DN

4 kommentarer:

  1. Ulf Hjertén2011-02-13 13:37

    Baksidan av reklamfinansierad TV. Om de inte ger utrymme för "hjärntvätt" får de slå igen butiken. Jag tycker personligen att det är oerhört påfrestande med dessa reklamavbrott ex. mitt i en film som lever. Eller en deckare eller en intressant dokumentär.

    SvaraRadera
  2. Thorsten Schütte2011-02-13 13:46

    Just det Ulf. Jag har nästan helt slutat med att titta på reklamkanaler. Efter ett par reklamavbrott har jag helt enkelt tappat den röda tråden och förlorat intresset för programmet. Jag rekommenderar varmt kunskapskanalen i stället. Och sedan, när vi ändå är inne på ämnet. Alla dessa trailer på icke-reklam TV gör mig vansinniga. Ibland kommer det strax innan själva programmet ska sändas, ibland kommer det upp till 5 trailer på raken. Då var det ju t o m lättare att stå ut med anslagstavlan! Är det hela till för att förbereda oss att trailerna en vacker dag ersätts av riktigt reklam?

    SvaraRadera
  3. Jag har slutat att titta på annat än kunskapskanalen i stort sett. Vill jag se en film är det DVD eller på datorn, en Deckare likadant. Jag är helt enkelt trött på att slösa bort min tid på att lära mig vilken hårfärg som går att få. Jag kan själv!

    SvaraRadera
  4. Med språkkunskaper skapas en frihet...Något jag alltid vurmat för.Just att kunna uppleva vad andra nationer tycker och tänker i olika frågor,är verkligen en frihetskänsla.Speciellt i ett land som enbart sänder,vad vi alla unisont skall tycka och tänka....med eller utan reklam.Men kanske är jag mossig,även i denna fråga !!!!

    SvaraRadera