söndag 27 februari 2011

Johanne, svensk journalistiks stronga mästarinna.


Johanne Hildebrandt: "Läsarnas främsta kritik mot medierna är att de ­beskriver en verklighet som de inte ­känner igen sig i och att ­kåren blivit en egen klass som bara umgås med varandra och bor i samma områden."

Med en utsökt teknik, raffinemang och sällsynt journalistisk snits gör idag Johanne enkelt släta figurer av svensk medias bedrövelse - de oljigt krypande och rättrogna kollegorna som tagit svenskt patent på "de rätta åsikterna".

Håller med Johanne i allt, unken rasism måste motarbetas som pest, men att permanent sänka alla inslag av folkopinion bara låser och förstärker livsfarlig polarisering.

Johanne öppnar och förnyar svensk politisk journalistik genom den enkla formeln att stå upp för, och vilja låta alla medborgare komma till tals.

Av mitt hjärta tack.

10 kommentarer:

  1. Håller fullständigt med dig Carina.Johanne Hildebrandt är brilliant som med sina krönikor tillsammans med johan Hakelius den enda läsvärda krönikör på AB.Hon provocerar(franför allt vänsterfolk) och är kunnig och insatt i det hon skriver om./Petter

    SvaraRadera
  2. Vi får vara glada åt det lilla, Petter.

    SvaraRadera
  3. Ulf Hjertén2011-02-28 09:42

    Dialog förutsätter minst två medverkande. Den goda dialogen förutsätter att minst två medverkanade kan lyssna på och respektera varandra. Dialog förutsätter inte att den andre lägger sig platt för att bli respekterad. Dialog godkänner att den andre har egna idéer och pläderar för dem. Jag tror på dialog och därför blir det lite besynnerligt när man titt och tätt får höra att vänstersidan i den politiska debatten bara består av människor som rättat in sig i ledet och bara tycker att det som storebror sagt är det enda rätta. Så är det naturligtvis inte. Vänstersidans människor tänker och analyserar och kommer fram till slutsatser som inte i alla stycken stämmer överens med den andra sidans. Jag känner mig t.ex. inte oljigt krypande eller rättrogen bara för att mitt skrivande grundar sig på ett hjärta till vänster. Vem har "de rätta åsikterna"? Det beror nog lite på var man byggt sitt utsiktstorn när man svarar på den frågan. Det fina med den goda dialogen är att man i den ofta får möta människor som utifrån olika utsiktstorn ser olika vyer i vår brokiga värld.

    SvaraRadera
  4. Ulf:Det här uttrycket "hjärtat till vänster" är väl ändå ett vitt begrepp.Tex så både tror och hoppas jag att skillnaden mellan en sosse och en medlem av kommunistiskapartiet(fd kpmlr)är avgrundsdjup./Petter

    SvaraRadera
  5. Ulf, du skriver: "Det fina med den goda dialogen är att man i den ofta får möta människor som utifrån olika utsiktstorn ser olika vyer i vår brokiga värld."

    Det är just detta Johanne, Petter och jag saknat, och hyllar.

    SvaraRadera
  6. Ulf Hjertén2011-03-01 11:09

    Varför tror du, Carina, att vi möts just på din blogg? Sedan Petter. Att ha hjärtat till vänster öppnar för mer infallsvinklar än den snäva socialdemokratins eller bokstavsvänsterns.Minns att liberalismen också har sina rötter i hjärtan till vänster. Ett jätteproblem i den globala debatten är att vänster ofta anses lika med kommunism. Det är en skugguppfattning kommen ur framförallt en amerikansk kontext. Jag är uppvuxen i ett socialdemokratiskt hem. Men en morbror var kommunist. Han bjöds in till familjens högtider men pappa, en s-kämpe mådde tjyvens. Allt som luktade kommunism fick honom på dåligt humör. Han och många av hans kamrater hade t.o.m svårt för begreppet demokratisk socialism. Det luktade Moskva. Så visst: Hjärtat till vänster ÄR ett vitt begrepp. Låt oss hålla fast vid det. Det öppnar upp för många goda samtal.

    SvaraRadera
  7. Vad betyder det egentligen, hjärtat till vänster, det har vi ju allihopa?
    I mitt fall har jag fått solidaritet med modersmjölken. På 50-60talet var det en självklarhet. Det är väldigt väldigt fint och jag är både glad och stolt över det.

    Men sen hände nåt. Och det var inte lika vackert längre.

    SvaraRadera
  8. Ulf Hjertén2011-03-01 11:58

    Hjärtat till vänster är ett talesätt som jag tror myntades av Helga Henschen i en liten diktsamling med just titeln "Med hjärtat till vänster" och där inte minst just det du fick i modersmjölken "solidaritet" är ett av ledorden.

    SvaraRadera
  9. Miljöpartiet hade en slogan för många år sedan som löd "Vi måste sluta att gå i vänster eller högervarv,vi måste framåt".Inte helt tänkt tycker jag.Visst var det så att liberalerna var vänster ,är ingen expert men undrar om det inte var dom som startade/uppfann begreppet.När jag skrev "vänsterfolk" menade jag framför allt kommunister eller rättare sagt bokstavsvänstern.Borde kanske precicera mig bättre./Petter

    SvaraRadera
  10. Rättelse till föregående inlägg- i andra raden:Ska vara "inte helt fel tänkt"/Petter

    SvaraRadera