fredag 18 februari 2011

En nagelbitare för hela världen.


Den postMubarakEgyptiska regimen gav grönt ljus, och tillät Iranska krigsfartyg att gå genom Suezkanalen i en riktning som ställer Egyptens nya regim i en vansklig situation med sina grannar Israel.Fartygen är på väg söderifrån upp mot Medelhavet med kadetter under utbildning, och är de första iranska krigsfartyg som fått tillstånd sedan den islamska revolutionen 1979. Israel har kallat det en provokation att iranska krigsfartyg kommer så nära dess gränser.

CNN
DN

7 kommentarer:

  1. Men du morsan, vad är det när Israeliska fartyg åker omkring i Persiska viken? Nöjesresa? Demokrati inspektörer? Vita riddare?

    Och på vilket sätt ställer det faktum att även Iranska fartyg har rätt att passera Suez-kanelen, nu är den inte längre tillhör den vita mannen, till trubbel för Israel? Vad kan ett fartyg göra mot en nation som inte har några problem att etnisk rensa, använda fosfor mot civila el. storma ett civilt fartyg på internationellt vatten? Är medelhavet Israels domän?

    Och att inga iranska fartyg har fått tillåtelse tidigare har ju med USA att göra. Nu är den korrumperade västregimen i Egypten borta och så även den vita mannens hand.

    Detta är inte okunnighet detta är rasism och ett patetiskt etnocentriskt och pro-israeliskt perspektiv på världen och andra. Och där med får din nagelbitare en djupare innebörd: det är din egen vita värld som krymper och där alla avbrott om hegemonin skrämmer skiten ur dig. Krig, våld, makt är det du känner till - motstånd och andra reflektioner och resonmang är det du inte vill ta till dig. Iranska fartyg på vatten där de har all rätt att vara är ovästenligt. Viktigare är att blind fokusera på att detta hade aldrig hänt om inte världens vita polis hade tappat makten i Egypten. Spara på naglarna... detta är bara början"

    puss

    SvaraRadera
  2. Att definiera vad Israel menar med provokation är svårt, då det mesta kan tolkas som en provokation av Israel...

    SvaraRadera
  3. Israel håller på bli ensam alla upp köpta arabiska ledarna faller i bitar, snart är det kört för Kingdom of Jerusalem

    SvaraRadera
  4. Detta blir antagligen ett första försök för Iran att skjuta fram sina positioner.
    Ett besök till Syrien och på hemvägen kanske gena några sjömil in på libanesiskt territorialvatten.

    Om sedan krisen i Nordafrika forsäter under våren blir kanske nästa drag att skicka en eskader robåtbåtar för att eskortera nästa ship-to-ghaza evenemang planerat till maj.

    Då kan det bli krig på riktigt, men det är som det ska vara. ROCK N ROLL !

    SvaraRadera
  5. Härligt när Israel släpper sina kärnvapen över dessa obildade korantuggare. Njut så länge ni kan fiender av mellanösterns enda demokrati. Israel kommer aldrig att gå under trots era intensiva önskningar.

    SvaraRadera
  6. Ulf Hjertén2011-02-19 09:24

    Den 16 febr. skrev Göran Rosenberg en krönika i DN "Efter Tahirtorget". Om en ny tideräkning i Mellanöstern. Mycket intressant krönika. Läs den! Ett antal förtryckarregimer har haft USA i ryggen. Plötsligt börjar man förstå att följsamheten i området till USA:s vilja har brutits och ersatts av osäkerhet. Öppnandet av kanalen för Iranska fartyg är ett ex. Nu måste kanske de krigiska hårdingarna i Israel ersättas med mera moderata krafter som inser att fredlig SAMexistens är det enda möjliga. Nya murar och bästtningar alltför provokativa och livsfarliga. Återgång till gamla gränser. Erkännandet av en Palestinsk stat. M.M. För tydlighetens skull: Jag stöder också det Israeliska kravet att inom sina gränser få vara ifred. Alla terrorhandlingar mot Israel ska fördömas. Liksom ockupationen av Palestinskt område och MUREN och förnedrande handlingar mot Palestinier vid övergångar etc. Efter Tahirtorget : samexistens! Detta måste omvärlden kräva och uppmuntra. Politiskt och ekonomiskt. FN och EU var är ni? Arabförbundet var är ni? Kom igen nu , ta chansen. Smid medan järnet är varmt. Och alla debattörer: Kasta era fördomar. Försök att se med nya ögon. Fredens och samexistensens. Demonisera inte motståndarsidan. En ny Suezkris kanske inte stannar vid konventionella vapen?

    SvaraRadera
  7. Thorsten Schütte2011-02-19 10:37

    Is i magen! Egypten bör släppa fartyget genom Suezkanalen för att visa att sjöfarten är fri och Israel bör luta sig tillbaka och inte provoceras. Israels militära övermakt är så bedövande att fartyget skulle blåsas upp på nolltid om iranierna fick för sig något dumt (vilket jag inte tror att de gör, av ren självbevarelsedrift!).

    SvaraRadera