söndag 9 januari 2011

Sorgedag för mänskligheten.


Här sitter vi, med våra två älskade goa, gamla vänner över en brakmiddag. Vi skrattar, myser, fortsätter där vi slutade sist, har så mycket att tala om, vi njuter av unik samvaro och kär ren vänskap när den är som bäst.
Inte hade vi en aning.

Den amerikanska kongressledamoten Gabrielle Giffords sköts i huvudet under ett politiskt möte i Tucson, Arizona, på lördagen. Minst fem andra ska ha dödats, uppger USA:s president Barack Obama. Giffords uppges ha skadats mycket svårt och opererades under kvällen.
Han sköt på allt han såg.

I'm not much of a praying woman but tonight I am.

Expressen Aftonbladet DN Sydsvenskan

10 kommentarer:

  1. Ulf Hjertén2011-01-09 08:48

    Sorgligt, tragiskt. Gabrielle Gifford fanns på den fanatiska Teapartyrörelsens "dödskort", dvs sådana som måste bort. Teapartyrörelsens största påhejare är en annan kvinnlig politiker Sarah Pallin. Förvirrande likt annan fanatism med tragiska följder tycker jag. Även teapartyrörelsen har religiösa förtecken . Kristna förtecken. Före presidentvalet hörde jag ett anförande av Pallin. Det förstuckna rasföraktet gick inte att dölja. Det var skrämmande då. Teapartyrörelsens högljuddda demonstrationer är ännu mer skrämmande idag. Som kristen och demokrat mår jag illa. Mördaren har inte haft svårt att hitta inspiration för sitt hat. I våra förböner i dagens gudstjänst finns Gabrielle och de avlidnas sörjande med liksom alla andra med samma hat till Obama och hans reformer.

    SvaraRadera
  2. Fanatiker finns inom dom flesta grupper,religiösa,politiska,idrotten ("supportrar") you name it.Det är inte religionen i sig som är farlig./Petter

    SvaraRadera
  3. Är ni två tvärsäkra på att det är "bara" religioner,som orsakar att c:a 1,2 miljoner "USA"-medborgare sitter bak lås och bom ??? Tror personligen efter att ha vistats en hel del därover,att grunden oftast är en annan.Vill därmed inte förespå,att liknande kommer att ske i vårt multikulti om ett antal...
    Men som jag så ofta sagt,den som lever får se...Petter,du har rätt i din sista sats..men med "politiker" som (liksom hos oss) lever i en skyddad värld,dröjer det innan verkligheten går upp för dem !!!

    SvaraRadera
  4. Thorsten Schütte2011-01-09 20:08

    Jag får rysningar och flashbacks från Palmemordet. Då hade Palmehatarna pilkastningstavlor med hans ansikte hemma. Och nu det här:
    http://www.svd.se/nyheter/utrikes/palins-karta-med-kikarsikte-ligger-kvar_5853355.svd
    Det politiska hatet är i ordets verkliga mening livsfarligt!

    SvaraRadera
  5. Tycks vara som jag antydde ovan."In the deep south",var det modigt av henne att ställa upp för Demokraterna.Hörde också från CNN,att hon för sin judiska börd,tidigare hotats...KKK finns ju inte längre som organisation,men hatet mot alla raser utom "Arisk",lever kvar i södra USA.Liksom deras tidigare medlemmar,även om de åldrats....och även föryngras.

    SvaraRadera
  6. Tycker de flesta här drar långtgångna slutsatser alldeles för tidigt. Men detta händer nästan alltid så fort liknande hemska händelser utspelar sig. En syndabock vill folket ha...och det brådskar!
    /HellBoy

    SvaraRadera
  7. Ulf Hjertén2011-01-10 10:15

    Hellboy. Jag söker ingen syndabock. Det tänkandet är mig främmande. Men med den moderna historien som facit är det viktigt att man analyserar tidens strömningar. I USA strömmar det väldigt mycket just nu. De amerikanska talkshowerna högerut spyr ut sin galla över presidenten. Pallin och hennes Teaparty uppbackare spär på en mycket hatisk stämning i ett land som fortfarande har stora lämningar efter KKK. Är det någon som behöver vår uppbackning idag är det president Obama. Står han inte pall i strömfåran då kan vi få en utveckling i USA som negativt kommer att påverka hela världens fred och ekonomi. Antingen vi tycker om det eller inte så lever vi i en värld där ingen kan leva isolerad. Därför är det viktigt att försöka hålla si à jour.

    SvaraRadera
  8. Thorsten Schütte2011-01-10 12:10

    Knäppskallar finns alltid. Men en hatiskt stämning mot vissa politiker sänker tröskeln hos vissa av knäppskallarna, så de skrider från tanke till handling.

    SvaraRadera
  9. Thorsten..Är det inte politikerna själva som skapar stämningen ??Vill minnas från vår lilla ankdamm i senaste valet,att såväl den styrande som oppositionen,ljöt galla över oss i SD !!!Går man ett steg ytterligare och hotar,som bl.a Reinfeldt gjorde...blir det lätt som i USA.Fritt fram att avrätta sina motståndare,som ju Palin med sitt utspel visar.Knäppskallar tycker jag är ett alltför mesigt uttryck för sådana kräk...Lika lågt stående som självmordsbombarna.

    SvaraRadera
  10. Thorsten Schütte2011-01-10 13:36

    Javisst Lars, den hatiska stämningen är delvis självförvållat av politikerna. Och, kanske ordet knäppskalle är en bra beskrivning i början, sedan övergår knäppskallen till att bli mördare och det är precis detta som vi alla måste fundera på: hur kan detta steg hindras?

    SvaraRadera