måndag 17 januari 2011

Simrishamnarna ger kärleksjulklapparna efter julen.



I Simrishamnarna är mina hjältar idag.
Lyssna:

Grön och grann stod granen för några veckor sedan. Nu är de flesta risiga och barriga. Men tack vare Lions kommer de till nytta ännu en gång.
Fem bilar med släpvagnar far runt i stan och plockar upp utbarrade granar. Släpkärrorna har man fått låna av två bensinmackar i Simrishamn.
Kent Ohlsson tycker att Simrishamnsborna är givmilda och ställer upp när Lions gör en aktion.
-"Det kostar 30 kronor att gå granen hämtad. Men många är mer givmilda och brukar stoppa till Lions några tior extra. – Vi jobbar ideellt så allt vi får in går vidare"
De pengar som man får in från granarna kommer att gå till forskning kring olika sjukdomar som drabbar barn.

Det här var baskemej det bästa jag läst på länge!
Människor som osjälviskt ställer upp i ett beundransvärt teamwork för en god sak- heder - och tack Simrishamn för hoppet om mänskligheten!

7 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2011-01-17 10:46

    Utgår ifrån att de insamlade granarna sedan blir flis för fjärrvärme/el. Efter att ha torkats flera veckor inomhus blir de ju utmärkt bränsle!

    SvaraRadera
  2. Hoppas di goa Simrishamnarna vet om det!

    SvaraRadera
  3. Thorsten Schütte2011-01-17 16:23

    Det tror jag säkert. Kommer ihåg en gång under min barndom där det efter julhelgerna var kallt, men torrt och snöfritt. Då fäste jag en gammal julgran i ett snöre bak på cykeln och cyklade med full fart på dammiga vägar. Det blev herrliga dammoln!

    SvaraRadera
  4. Thorsten:
    Troligen har du rätt om återvinningen av julgranarna...Men frågan är om det inte förbrukas mer energi,än vad dessa ger i fjärrvärme åter !!! Tror att granen bak cykeln gjorde mer för vårt klimatiska välbefinnade.Men de insamlade penningbeloppen,kanske kan hjälpa några av de äldre o sjuka,som eftersätts av Regionens styrande 7-klöver !!!

    SvaraRadera
  5. Thorsten Schütte2011-01-17 17:17

    Nej, om man inte kör genom hela riket blir energiinnehållet mycket större än lastbilens bränsleförbrukning!

    SvaraRadera
  6. Thorsten:
    På tal om flis..I början av 80-talet.eller något år tidigare,byggdes en anläggning för sådant bränsle i Mora.Det skulle vara intressant att veta om denna anläggning fortfarande är i bruk.Vill minnas att den ekonomiskt var en förlust,därtill att inte tillräckligt med lämpligt råmaterial fanns för handen !!! I så fall en kopia av STEN o.OLOF`s gåva till nordvietameserna.(Ja, det var vi svenska skattebetalare som stod för notan)Men de båda fick Folkstatens stora Medalj.. Bai Bang-projektet !!!

    SvaraRadera
  7. Thorsten Schütte2011-01-17 18:23

    Biobränslepannor som eldas med flis eller sågspån är i dag vanligare än olje- eller koleldade dito, det har blivit fungerande vardag, t ex vid kraftvärmeverket här i Västerås. Det är en omställning som har pågått i det dolda, en hälsa som tiger still.

    SvaraRadera