måndag 3 januari 2011

Nån som kan ge mig hopp?



"DE SMÅ CHILENSKORNA.
Den sommaren blev sagolik. Pères Prado kom med sin orkester bestående av tolv professorer och satte fart på kanevalsdanserna på Club Terrazas i Miraflores och på Limas Lawtennisklubb, man höll en nationell mästerskapstävling i mambo på Plaza de Acho som blev en stor framgång, trots att kardinal Juan Gualberto Guevara, ärkebiskop av Lima, hotade med att bannlysa alla deltagande par,och mitt gäng från Barrio Alegre kring gatorna Diego Ferré, Juan Fanning och Colón i Miraflores ställde upp i olympiska spel i minifotboll, cykling, gymnastik och simning mot gänget från calle San Martin och vann förstås överlägset."

Det här är inldeningen på första kapitlet ur Mario Vargas Llosas "Den stygga flickans rackartyg." Lockande? Själv blev jag helt betagen av dessa de första raderna i boken, som jag kastade mig över och sträckläste......... karnevalsdanser, Club Terraza, Miraflores, Lima, mambo......
Mitt problem?
Har köpt Spill, Augustvinnaren, öppnat den 27 gånger, kommit på mig mig själv med att sitta svävande i tankarna, börjat om, svävat iväg igen, och uppgivet stängt boken igen lika många gånger, dvs 27.

5 kommentarer:

  1. Nu vet jag inte om din "Mambo",är en äventyrsroman eller deckare..Men om sistnämnda genre intresserar dig,ska jag ge ett tips..Läs lokala Malmötidningar,dagligen finns de mest oootroliga att hämta..Läste just att en "stökig ungdomlig" utsatts för husrannsakan.Man hittade -ja nu avslöjar jag hemligheten i förtid-bakom soffan SPRÄNGDEG,material för att bygga BOMBER,och därtill KRUT..Allt utspelades i en hyreslägenhet !!Nu visade det sig att det inte var den "stökige" som var ägare,utan hans far..En gammal "knackis",som nu åkte dit på nytt..Där ser man vad dålig uppfostran i slutändan kan kosta !!! Var inte detta spännande ???? (om det hela utspelades i Rosengården eller Lindängen framgick inte,men det var i varje fall inte i Chile)

    SvaraRadera
  2. Tyckte mycket om Vargas Llosas "Bockfesten", den var väldigt otäck, men det gick bara inte att sluta läsa.
    Läste för många, många år sedan Combuchens (äh, får inte till tyskt u här just nu) bok "Byron". Den var mycket bra, men krävde stooooor koncentration och vilja att faktiskt avsluta hela projektet.
    Känner ingen större lust att läsa "Spill".

    Fick Knausgårds bok i julklapp, den ligger på hög och mognar lite ;-)

    /Öbon

    SvaraRadera
  3. På tal om kultur...Nu har årets pristagare till Lenin-priset kungjorts.Som tidigare år stannade det inom familjen..Betyder att utomstående-göre sig icke besvär-Maj Wechselmann,är den lyckliga som i Jan Myrdals anda,tillerkännes denna merit.Tydligen glesnar skaran av tänkbara kandidater,eftersom hon redan 1973 förärades medaljen,och ett antal Rubel.Då för filmen om "Jas"Antar att det var hennes litterära alster KVINNORNA O.GENERALERNA !! som nu fällde utslag,om inte hennes medlemskap i Lars Ohlys parti ???

    SvaraRadera
  4. Hmmmmm, det känns inte mer lockande idag, att öppna Spill.

    SvaraRadera
  5. Ulf Hjertén2011-01-05 11:58

    Har tidigare varit medlem i svenska deckarbibliotekets , tidskriftens Jurys och svenska deckarakademins vänner och har under åren läst några deckare med Malmömiljö som bakgrund. Ofta ger den moderna deckaren en god social bakgrundsskildring. Dagens deckarförfattare är duktiga på recherch som gör deras romaner trovärdiga. Dessutom har jag bott några år i Malmö. Jag tror inte att dagens lokala Malmötidningar tecknar värre scenarier än andra lokala tidningar och riksdrakar.Eller deckarförfattare. Jag har hygglig kontakt med gamla Malmövänner och de tycker fortfarande om sin stad och blir stundtals förtvivlade över de märkliga beskrivningar av deras stad som cirkulerar här och var. Sedan är Malmö en kontinental stad. Har varit länge. Det var den redan på min och "Di store bådernes" tid. Det var inte bara Köpenhamnsbor som kom till Malmö. Det var det som var poängen med att bo i Malmö.

    SvaraRadera