torsdag 20 januari 2011

Miljömedvetna och lite rökiga fettisar - är det vi det?


NSD publicerar SCB:s nya Statistisk årsbok vem som är Herr och Fru Medelsvensson.

Hon heter det vackra namnet Maria, och är 42 år, lite lätt överviktig hon är gift med överviktige Mikael, 43. Döpt efter Michal i bröderna Cartwright. (skojar bara - men det kan vara sant, när jag nu tänker på det.)
De tillhör de 38% som har eftergymnasial utbildning och spenderade mer pengar på mat än par har gjort förr.
Snitthushållet köpte livsmedel för 2 900 kronor i månaden, två procent mer än året innan, vilket också märks på männens midjemått. 53 procent av männen är nu överviktiga.
Orsaken är att vi äter mer än vi förbrukar.
Under de senaste tre decennierna har Medelsvensson ökat sin dagliga energitillförsel med sju procent.
Ökat har också vår alkoholkonsumtion, antalet miljöbilar, vindkraftens andel av elproduktionen och återvinningen av bland annat metallförpackningar och tidningspapper.
Även brottsligheten ökade. Antalet anmälda brott till polis, tull eller åklagare ökade med två procent och nådde nytt rekord - drygt 1,4 miljoner brott.

Men livsmedel - för 2900/månaden?????
För ett helt hushåll???????
Skämtar ni med oss Stockholmare, aprilo?

6 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2011-01-20 22:01

    Snitthushållet består väl av sisådär 1,4 personer och finns bara till 10% i Stockholm, det kan förklara det låga beloppet...

    SvaraRadera
  2. 2 900:-/månaden? Det är nästan vad jag gör av med på en vecka-tio dagar. Men så är vi fem också, varav en storätande femtonårsgrabb. Och en hårdtränande tävlingsgymnast, som ofta drar hem ett halvt dussin träningskompisar och länsar kyl och skafferi.

    Alkoholkonsumtionen här hemma är nere på noll och jag njuter! Jag är stenhård när det gäller källsortering, vi har minsta sortens soptunna och den töms varannan vecka (vilket är det vanligaste i kommunen). Om man komposterar kan man ha tömning en gång i månaden, där är vi inte än.

    Men vi bidrar inte till den ökade brottsligheten ;-)

    /Öbon

    SvaraRadera
  3. Thorsten Schütte2011-01-21 12:32

    Matlådor är ett bra recept att minska matsvinnet till soptunnan hemma och därmed även matkostnader. En vanlig dag äter tre av fyra familjemedlemmar, i varierande konstellationer, matlåda!

    SvaraRadera
  4. Thorsten Schütte2011-01-21 12:34

    Grattis till "nollan" hemma, håller tummarna!

    SvaraRadera
  5. Jepp, här med. Ändå blir det mycket pengar. Våra utsvävningar är läsk och godis till barnen på lördagen, samt lite lyxiga nötter till mig. Och choklad.

    Slänger i princip ingen mat, det som nu hamnar i tunnan är använda teblad, kaffesump, morots"skal", äppelskruttar o dyl. Det är sådant jag tänker kompostera i framtiden, så fort köksträdgården är i ordning.

    /Öbon

    SvaraRadera
  6. Tack för tumhållningen! Det värmer :-)

    /Öbon

    SvaraRadera