måndag 31 januari 2011

Aska eller eld?


Ledaren till Tunisiens största islamistiska parti har inatt återvänt efter 22 år i exil.
Detta efter att President Ben Ali störtades.

Tusentals personer hade tagit sig till flygplatsen för att välkomna Rachid Ghannouchi, 69, när han ankom Tunisien från London.

8 kommentarer:

  1. Komihåg vad som hände i Iran när Ayatollah Khomeinei återvände efter sin landsflykt.

    En järnhård Islamisk teokrati infördes/genomfördes med stort våld och massavrättningar som följd. Sharia blev lag.

    SvaraRadera
  2. Thorsten Schütte2011-01-31 08:30

    Ja, ungefär samma sak när pendeln efter avskaffandet av tsardömet i Ryssland tyvärr inte stannade hos Kerenski utan svängde över till Lenin. Han slussades med Tysklands och Sveriges benägna hjälp över Sassnitz-Trelleborg-Haparanda till Ryssland i förhoppningen att göra Ryssland stridodugligt. Den förhoppningen uppfylldes förvisso, men...

    SvaraRadera
  3. Alltför vanligt det där dualistiska tänkandet (eller vad man nu ska kalla det). Om nu situationen med A var hemsk och B utmanar, då måste ju B vara bra, eller hur? Alldeles oavsett vad B kan innebära.

    /Öbon

    SvaraRadera
  4. Tänk om B, utmanaren är hemskare. Som i Iran?
    Jag ser inga likhetstecken mellan utmana och godhet.

    SvaraRadera
  5. Thorsten Schütte2011-01-31 12:35

    Det som många islamistiska rörelser gör är att de har ett stort socialt engagemang, de hjälper, där samhället/staten fallerar, ofta snabbt och obyrokratikt. Inte konstigt att man får lojala anhängare då! Det var exempelvis det som hände i Gaza för några år sedan, befolkningen vände väst-coh iraelvänliga, men genomkorrumperade Fatah ryggen och röstade på Hamas i stället som har visat stor praktisk social engagemang.
    Verkligheten är sällan enkel och sällan som man vill ha den!

    SvaraRadera
  6. Helt riktigt, Thorsten.

    /Öbon

    SvaraRadera
  7. Det är för en boende i Sverige(med färgad press) svårt att sätta sig in i,hur en religiöst styrd stat fungerar...Då får ni som jag,under många åroch otaliga besök,en egen bild.Ett råd kan jag ge er,för att få en någorlunda balanserad bild,läs gärna Ulf Nilsson`s krönikor,Expressen (tisdagar)Ett bevis för att B är sämre än A,ser man i Iran.Broderskapsrörelsen väntar enbart på första bästa tillfälle att ta över !!!Men är det medeltida lagar typ Shira,ni vill ha till stånd,ja då så.....

    SvaraRadera
  8. Thorsten Schütte2011-02-03 16:12

    obs, blande inte ihop orden: Broderskapsrörelse = kristna socialdemokrater i Sverige, (muslimska) brödraskapet = islamistisk rörelse i Egypten!

    SvaraRadera