tisdag 28 december 2010

alla vill uppfinna hjulet


Thorsten Schütte sa...
"Vad tågen anbelangar kom i dag SJs styrelseordförande Ulf Adelsohn med den revolutionerande insikten att uppsplittringen av järnvägen i många delar förvårar ansvarstagandet och helhetssyn. Samtidigt som i dag flera bankdirektörer som kampanjade för € nu säger att den är ett misslyckat projekt. Insikter som gemene man haft sedan länge, utan att ens vara ´expert´!"

Samma insikt som jag haft i många år på SAS, Thorsten, man känner sig fullkomligt vanmäktig. Om de där uppe, de som är märkvärdigt bättre än vi andra, bara, bara kunde lyssna på oss människor mitt i verksamheten.
Minns alla välavlönade konsulter under årens lopp, en gång kom en konsult på att vi skulle ha snajdiga nya kaffe/thekannor ombord. Ingen frågade oss som serverade varje dag. För dyra pengar kom konsulten på att vi skulle ha oranga kaffekannor och vita thekannor. Vita thekannor!!!!!!!!! Vet inte förmögna konsulter att de blir missbrunfärgade av the???? Vi hade kunnat berätta det gratis. Nu fick vi kassera allihopa som köpts in till alla våra flygplan.
Det finns oändliga liknande stories.
Läs här om miljonkonsulten som tog fram "Ole" för alla flygande barn. En streckgubbe så ful att vi alla flygande slog ifrån oss med armar och ben, barnen blir skrämda!!!!
Ole gick tidigt i graven. Sörjd av ingen.

8 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2010-12-28 11:39

    En konsult fick miljonbelopp för att ta fram namnet för Öresundsförbindelsen: Öresundsförbindelsen...

    SvaraRadera
  2. Men, kan du förstå.....?

    SvaraRadera
  3. Konsult, det måste vara ett drömyrke.

    SvaraRadera
  4. Thorsten Schütte2010-12-28 12:12

    Eftersom jag själv är anställd på ett konsultföretag vill jag inte skopa ut alla konsulter. Delvis beror ökningen av antalet konsulter på att stora företag och organiserar allt mera "outsourcar" större delar av sin verksamhet till just konsulter, oftast f d anställda som egentligen hade föredragit att jobba kvar som vanliga anställda!

    SvaraRadera
  5. Rätt, jag vill bara skopa ut såna som lurar på andra att de kan uppfinna hjulet , nä fel, jag vill skopa ut dem på andra sidan, som är så himla, himla lättköpta och verklighetsfrånvända.

    SvaraRadera
  6. Thorsten Schütte2010-12-28 15:07

    Samma dialektik som vid mellandagsrean ovan...

    SvaraRadera
  7. Ulf Hjertén2010-12-29 10:47

    Jag har en ganska lång erfarenhet av konsulter. Det kan nog finnas enstaka tillfällen då en konsult är bra men sammanfattningsvis är min slutsats: Att kallas in , röra om i grytan, lägga förslag på ny organisation och sedan sticka utan att behöva vara med och ta ansvar för förslagets genomförande, är världens enklaste jobb och ett lätt att tjäna stora pengar. Konsulterna är dessutom de FEGA politikernas bästa vänner. Många gånger har mina djävligaste jobb varit att sopa efter konsulter och rädda ansiktet på lata förtroendevalda. Oftast är det i den egna organisationen de bästa kunskaperna finns. Som bland SAS flygvärdinnor ex. Var det inte det Carina sa en gång?

    SvaraRadera
  8. Thorsten Schütte2010-12-29 11:30

    Organisationskonsulter, de gör ett generalfel: De utgår från organisationsdiagrammet, ser dess svagheter och ändra organisationen så som de tror att det blir bättre. Tyvärr ser dom inte de informella beslutsvägarna, gråa eminenser o s v som gör att organisationen fungerar. Dessa huggs då sönder i den nya organisationen, som så småningom repar sig med nya informella samband, tills det är dags för nästa organisationskonsult eller ny högre chef...

    SvaraRadera