torsdag 18 november 2010

Den onda skallen viftar med den fega svansen.


Fredspriset går i år till den fängslade kinesiske regimkritikern Liu Xiaobo. Kinas regering har varit skarpt kritisk efter beskedet och varnat andra länder för att fira priset.

Sex länder har tackat nej till Nobelfesten i Oslo rådhus den 11 december: Kina, Ryssland, Kazakstan, Kuba, Marocko och Iran.
Vilket gäng diktaturkramare - men Marocko????? En monarki, militärt allierad med USA. Eller har de andra förhinder än Kinas diktaturpiska?

Norska Nobelkommitténs sekreterare Geir Lundestad uppgav på torsdagen att 36 länder tackat ja, medan 16 ännu inte gett besked.
36 modiga, 6 fega och 16 som inte vet vilket ben de ska våga stå på. Hoppas innerligt de väljer rätt.
Redan 6 fegisar är 6 för många.

7 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2010-11-18 17:07

    Marocko är en värsting m a p mänskliga rättigheter. Detta avskräcker inte USA från att ha det som vän, vilket andra exempel som Saudiarabien mm intygar. Marocko ockuperar mot folkrätten Västsahara sedan det blev självständigt på 70-talet, med bl a massor med flyktningar i usla läger som följd!

    SvaraRadera
  2. Huuu, och jag som just suttit och tittat på en liten vinterresa dit!!!

    SvaraRadera
  3. Carina-Fina:Vi i Sverige skall nog ligga lågt i denna fråga.När vi i ett " demokratiskt" land inte en gång,kan bjuda in samtliga företrädare för våra riksdagspartier,till denna enligt sakkunniga,intressanta Nobelfest.Ja, då har man redan diskvalificerat sig själv...För aldrig tänkte väl Nobel,att viss politisk hemvist skulle innebära stängd dörr !!! Tack o lov fick jag ingen inbjudan,därmed slapp jag också att tacka nej till spektaklet....

    SvaraRadera
  4. Thorsten Schütte2010-11-18 17:56

    Jag tror inte att man alltid som turist ska bojkotta länder som bryter mot mänskliga rättigheter. Men man ska åka dit med öppna ögon och öron, kanske man kan hamna i ett samtal där man gör skillnad!
    När den portugisiska kolonin Östtimor blev fri från kolonialmakten Portugal då diktaturen där kollapsade blev den genast ockuperat av Indonesien som införde ett skräckvälde. Ledaren för motståndet mot ockupationen som så småningom ledde landet till självständighet och blev landets första president (en demokratisk sådan och inte som så ofta en diktator) fick Nobels fredspris. Parallellen till Västsahara som Marocko ockuperade efter Francodiktaturens kollaps då Spanien släppte sina sista kolonier är uppenbar. Därför nobbar Marocko fredsprisutdelningen till en oppositionell i diktaturen Kina.

    SvaraRadera
  5. Det första som faller en i tankarna är naturligtvis att ett sånt land ska ingen besöka, bojkottar de, så bojkottar vi, öga- för öga...
    Det finns förstås andra aspekter.

    Hur, i all världen, vet du allting, Thorsten?

    SvaraRadera
  6. Thorsten Schütte2010-11-19 10:04

    Jag vet så mycket för att jag har omvänt tunnelseende: det jag måste lära mig har svårt att fastna (att lära sig dikter utantill i skolan var en fasa), men allt intressant som växer vid vägrenen, det biter fast sig. Därför studerade jag naturvetenskap som har ett friare studieupplägg och inte råpluggämen som juridik eller medicin!

    SvaraRadera
  7. Själv var jag en baddare på psalmverser, ju fler desto bättre, all korvstoppning funkade excellent. Tyvärr ligger det mesta nu i vägrenen och skräpar nu. Fast jag hade skyhöga betyg, det var mitt kortsiktiga mål.
    Idiotiskt.

    SvaraRadera