torsdag 21 oktober 2010

Rubriksättaren från helvetet.


Om du går in på Aftonbladet nu så möts du av den absolut dummaste rubrik du nånsin sett, tom för att vara i Aftonbladet, med centimeterstora och kolsvarta krigsbokstäver står det anklagande: VI ÄR BESVIKNA PÅ SVENSKARNA.
Artikeln handlar om familjen Ullah som bor bara 100 meter från den svenska basen i Afghanistan. Sålunda avses förmodligen Sveriges ISAFstyrka som "svenskarna".

Artikeln däremot handlar om en familj som har en dotter som kan gå i skola, grannar som fått arbete, och som berättar att soldaterna är inbjudna av regeringen:
– De här styrkorna vill inte ta vårt land som ryssarna, de är här för att hjälpa oss. Inbjudna av vår regering, säger Hamid som är pappa i en afghansk familj.
Hans dotter 7 år går i skolan, och många här i byn har fått jobb på basen, som städare, vakter eller byggarbetare.

– De har inte gjort något för oss, inte byggt bron de lovade, inte ordnat brunnen. Vi har inte fått hjälp med något av det vi bett om, tillägger Hamid.

Aftonbladets bildning ligger långt under nivån hos en outbildad afghan.
Upplysningsvis: Det är inte soldaterna som ska bygga broar och brunnar, det ska de förhärligade biståndsarbetarna, som de fega och hatiska vänsterkramarna vurmar så för.

11 kommentarer:

  1. Ja, vart har dom tagit vägen, dom som ska bygga broarna och fixa brunnarna?
    Hallå, ni biståndsarbetare! Det finns jobb att göra! Militären är där för att skydda er ju!
    /B-M

    SvaraRadera
  2. Vad tror du Afghaner som bodde 100 meter från en rysk förläggning sa om ryssarna?

    SvaraRadera
  3. Ett evighetsarbete....På dagarna bygges skolor och reparerades vårdinrättningar.På natten brann eller sprängdes dessa ner..Nyheter som en tysk biståndsarbetare berättade,sedan han kommit hem.Varför han återvände ??Jo,hoten om att bli skjuten var för honom i längden,ohållbart att bära psykiskt..Kanske därför "B-M" och för att svenska nyhetsorgan avstår att rapportera,hur förhållanden ser ut...

    SvaraRadera
  4. Allt detta har naturligtvis flera ansikten beroende på vem man talar med. Dessa människor, med all min respekt, vill ju självklart ha sina brunna och sina broar och tror att det är Isaf som ska bygga...vilket ju inte är fallet, det var det jag menade.
    Sedan vet jag inget om tyska biståndsarbetare. Men att civilt bistånd inte fungerar utan militär närvaro vet vi ju.
    Jag tycker mycket synd om det Afghanska folket som inte får leva i fred och frihet. Det har dom inte fått göra på länge.
    Hur blir det om all militär närvaro tas bort? Kan världens bistånd fungera? För bistånd behöver dom.
    Vad tror du Lars Å Månsson? Vill gärna veta din åsikt, vad tror du egentligen?

    SvaraRadera
  5. Visst ja, /B-M här ovan

    SvaraRadera
  6. Ja, det är naturligtvis en svår fråga att svara på.Vad jag vet är att detta land(som består av c:a 30/35 provinser)behärskas av klanledare.Dessa äldre herrar,ser i första hand till att familjen får sitt bröd för dagen.I andra hand kommer så de som betraktas som hans underhuggare.Så har det varit sedan urminnes tider,men först efter den digitala och breda nyhetsfloran har världen blivit uppmärksam.Men samtidigt måste vi veta att detta förhållande inte bara råder i Afghanistan,i stora delar av Afrika råder precis samma problem.Bistånd i olika former,ofta genom olika kristna samfund,har ju funnits i hundra år och fungerar.
    Det nya idag,är att nationer allt mer blandar sig i dessa fattiga länders inre(politiska) angelägenheter.Sammanfattningsvis tror jag att det sistnämnda,kommer att innebära ökade strider.Anledningen är att uppskattningsvis 50-70 % av biståndet försvinner på vägen,i form av korruption.Visst ska vi hjälpa men som bekant byggdes inte Rom på en dag....Nya infallsvinklar är välkomna.Avslutningsvis är min fasta övertygelse,att söka införa en form av västlig "demokrati" ursiktslöst.

    SvaraRadera
  7. Tack för ditt svar Lars.
    Jag tror också att införa "vår demokrati" så som vi ser den är jättesvårt. Dom vet inte vad en demokrati är. Men att slippa leva utan dödshot, att ha sjukhus att gå till när man är sjuk, att få gå till skolan, att få jobb för både k. Att unga flickor ska slippa bli bortgifta när dom är 8 år, för att nämna något, som borde väl vara alla människor förunt?
    Men, vad gör vi med de personer som vill ha hjälp, de som fått förtroende för "oss", de som söker upp soldaterna och vill ha hjälp, de litar på soldaterna och vill ha deras närväro för att känna sej trygga? Ska vi vända dessa människor ryggen, för jag tror att dom är för många för att negligeras!
    Ska vi inte hjälpa människor i nöd?
    På något sätt känns det som jag går tillbaka till ruta ett igen. För jag vill verkligen tro att vi behövs därborta, alla vi rika länder, med biståndsarbetare och med militärer som skyddar befolkningen och biståndsarbetarna och oskadliggör terrorister (jag vet att detta verkar enkelt och avskalat, men ändå...).
    /B-M

    SvaraRadera
  8. Re:Anonym B-M
    Vi talar som ofta,på bloggar om två olika saker..
    Du för in religion i ditt inlägg.Jag har undvikit detta eftersom,det finns tusen och åter tusen olika sådana i vår värld.Det jag nämnde var ett sakförhållande (kristna grupper),som varit aktiva under senaste århundradet.Din tanke inom religionen är också god,men liksom militärinsatsen en utopi.Själv brukar jag vända saker och ting i andra folks traditioner och tro.
    Skulle för min del,ha svårt att se någon av religiösa skäl bada i Dalälven (Ganges),vidare skulle jag haft svårt att välja make till mina döttrar.Med de bilder jag får i min hjärna,inser jag att världen är annorlunda än vårt Sverige och vår kristna tro.Detta måste vi alla inse....

    SvaraRadera
  9. Men faktum kvarstår Lars, ska vi inte hjälpa människor i nöd? För det är vi ju överrens om att dom är?
    Att religionen kom in här, kanske bara beror på att deras livssituation är så till 100% involverad i religionen, att det går liksom inte undvika.
    /B-M

    SvaraRadera
  10. Re:Anonym (2) B-M
    Jo, men hjälpen måste ske genom/via det beträffande landets egna befolkning.Vidare är det svårt att hjälpa så länge strider pågår..
    Vad du avslutningsvis skriver är ett annat stort problem,eftersom inte alla religioner tillåter utomstående hjälp.T.ex. vill absolut inte de Muslimska islamisterna,att vi medverkar till att flickor får reguljär skolgång !!!Ja, B-M detta är ett mycket svårt ämne,som vi två tyvärr ej kan lösa.

    SvaraRadera
  11. Nä, såklart kan inte vi två lösa det.
    "Det är synd om människorna" som Strindberg sa, han visste han.
    /B-M

    SvaraRadera