onsdag 8 september 2010

"Hur har du haft det i skolan idag?"


-"Vi hade inget annat att göra så vi lekte bögtricket."
???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Författaren Sannie Wedberg har skrivit boken ”Maktlekar – Det dolda gruppvåldet bland unga”. Om "lekarna" på barnens skolgårdar idag.
Våldsamma "lekar" som kronan, blackout, pitbull och bögtricket leks av svenska skolbarn för att avgöra statusen.
Det som skiljer maktlekar från mobbning och pennalism är att de i grunden är frivilliga och att straffen som utdelas är likadana för alla.

Lekarna är vanligast när höstterminen börjar, eftersom de bidrar till att rangordna och fastställa status i skolan.
– Det finns ganska många lekar som går ut på att man får slag för något, säger en elev, och räknar upp några.

”Bögtricket” går ut på att man suddar varandras händer blodiga. Den som ger upp eller börjar gråta först är bög eller en mes. ”Pitbull” är en lek där man slår varandra tills någon ger upp och ”burk” går ut på att man turas om att slå på en metallburk tills den knycklas ihop till en liten boll.

– Det äckligaste är kronan, man får så blodiga händer, säger Amanda Rokvic.

”Kronan”, som Oliver och Amanda pratar om, är en lek som går ut på att man snurrar en enkrona på ett bord. Den som gör så att kronan slutar snurra och välter förlorar.

Då skjuter de andra i tur och ordning kronan över bordet mot förlorarens knogar.

Några andra vanliga makt"lekar":
Nadish eller slavlek. En person utses till kung eller härskare och får bestämma vad de andra ska göra. Den som inte lyder blir slagen. Det är nästan alltid samma personer som är härskare respektive slavar.

Svimningsleken, strypleken eller blackout. Lekar som går ut på att få en deltagare att svimma genom att strypa luftintaget.

Ryckleken. En deltagare slänger fram en arm framför någon som passerar. Om den som passerar rycker till får han eller hon ett slag på överarmen.

Tack min skapare att jag och mina barn fick växa upp med att hoppa hage, spela kula och brännboll.
My God, nu går jag ut och S-P-Y-R.

3 kommentarer:

  1. Det är för j-vligt, rent ut sagt.
    Riktigt dessa lekar känner jag inte igen från min egen skoltid, men det fanns ju liknande, (om än utan namn). Populärt bland killarna var att bryta sig in i flickornas duschrum för att få sig en titt, sedan låsa alla dörrar, ta med sig kläder och handdukar och slänga dem lite varstans på skolgården.
    Annat kul var att sticka med nyvässade blyertspennor på de långsammas axlar, på väg tillbaka till bänken.
    Kul för sexorna var att fråga treor och fyror vilket hockeylag man hejade på. De snabbtänkta och/eller hockeyintresserade kläckte ur sig serieledande laget, vi andra sa "öh, vet inte, gillar inte hockey" och fick en hög med skolböcker dängda i huvet.
    Också poppis var att sitta och stöna och sucka ljudligt när någon som behövde lite mer tid på sig att svara, fick frågan. Då tog det förstås ännu längre tid för honom/henne. Detta var alltså under lektionstid, men läraren sa ingenting om denna något mer subtila mobbning, han brukade själv använda sig av samma metoder som den psykopatiske läraren i filmen "Hets".

    Mobbingsledaren i min grundskoleklass hamnade senare på Beckomberga, han hade allvarliga psykiska störningar, som vi elever anade (pga hans metoder för mobbning) men som ingen vuxen orkade se.

    Han knäckte åtminstone en i klassen, en som stukades till och tappade all tro på sig själv.

    /Öbon

    SvaraRadera
  2. Hmm, ungefär samma lekar som vi lekte när vi var små, 'nasse-poker' och röda-vita-rosen (tortyrvarianten). Svimningsleken tror jag har lekts sedan yngre jägarstenåldern. Inget nytt under solen med andra ord.

    SvaraRadera
  3. Har jag och mina barn alltså vuxit upp i en skyddad verkstad?

    SvaraRadera