lördag 10 juli 2010

Vad i helsefyr är det med våra svenska stoltheter i år?


Svenska jordgubbar SKA smaka svenska och inte som om de kommer någon annanstans ifrån!
Det vi tycker är svensk smak på en jordgubbe är att den är sötare och smakar mer än alla andra. Det sägs bero på att våra nätter är kallare, i länder med varma nätter förbränns sockret i jordgubben på natten, vilket den inte gör här.

I år har jag, full av vild längtan, köpt svenska Finnerödjagubbar till priset av 70:-kartongen och bara känt mig så lurad. Jag har misstänkt affärerna för att byta ut gubbarna, jag har sen köpt nya och hoppats, hoppats, men - utan lyckokicken av den himmelska smaken, bara beskt och surt, surt, surt.
Nu har våra egna kämpat sig upp i torkan - och äntligen!
Sätter mig på trappen i solen, ah, guld i strupen. Balansen är återställd, stoltheten i bröstet infinner sig behagligt nog.
Men köper fler "svenska bär", det gör jag inte.

2 kommentarer:

  1. Thorsten Schütte2010-07-10 22:25

    Smultronen smakar likadana i år. Måste vara kombinationen av hetta och torka som gör det.

    SvaraRadera
  2. Tack, skönt att det inte bara är jag...., men jag misstänker att det har med framodling och nya tåligare sorter att göra........
    I så fall är odlarna inte mina vänner längre.

    SvaraRadera