fredag 11 juni 2010

Rättigheter? Vad hände med skyldigheter?


Rinkeby brinner Gerecci skriver på Newsmill idag att "vi Rinkebybor måste gå samman och kräva våra rättigheter."

Jag ser problem. Människor flyr från bedrövliga livsomständigheter till vårt land, Många av dem saknar utbildning och också helt kunskap om livet i en demokrati.
Klart som sjutton att det kan bli tufft. Men vad hände med egna drivkraften som tog dem genom livets strapatser för att lämna ett helvete och söka skydd långt, långt bort i det okända? Försvann den styrkan, det modet, samma dag de satte foten i Sverige? Putz väck?
De förvvandlades över en natt från tuffa överlevare till passiva offer.

Istället för offerrollen, tapetsera Sverige med de goda exemplen - alla de som inte sätter sig ner i självömkan och hat.

10 kommentarer:

  1. Att organisera sig och kräva sina rättigheter låter i mina öron som ett uttryck för aktivitet, initiativförmåga, stolthet och sunt förnuft. Mycket märkligt att det i dina öron låter som att inta en offerroll och sätta sig ner i självömkan och hat (det är ju själva motsatsen till att organisera sig och kräva sina rättigheter). Att däremot lägga upp en blogg och gnälla på att unga människor vill organisera sig och kräva sina RÄTTIGHETER stinker av självömkan och hat.

    SvaraRadera
  2. Tyckte att Jan Björklund uttryckte sig väldigt bra när han häromdagen sa att man inte enbart kan skylla på att förövarna haft det svårt. Det handlar om medmänslighet och att man både har rättigheter och skyldigheter i ett land.
    Att bränna ner skolor och sätta en stadsdel i kaos löser väl inga problem! Med det får man inte jobb och handlar definitivt inte om initiativförmåga.

    SvaraRadera
  3. Allt detta snack om kräva, kräva, kräva och rättigheter,rättigheter,rättigheter, det verkar som många är bra på.
    Men skyldigheter, finns det några sådana i din värld, Ola?
    Finns det enligt dig någon kraft inom människan? Maskroseffekt? Den här bloggen är inte upplagd för att gnälla på unga människor som vill organisera sig.
    Självömkan och hat är inte mina drag, däremot de stenkastande mordbrännarnas.

    SvaraRadera
  4. Ola har en bra poäng.
    Men om ngn säger till en nedgången person utan jobb: "Ryck upp dig!" - och den andre efter ngn månad svarar "Nu har jag ryckt upp mig och sökt bidrag".
    Är det en bra sak ?`
    Är det ett steg på vägen ?
    Eller är det ett uttryck för helt knasig inställning och attityd till vad eget ansvar innebär ?

    /K

    SvaraRadera
  5. Men K, om någon säger till en nedgången person, kom vi kastar gatsten på polisen och eldar upp skolor, och den andre svarar "ja det gör vi, nu meddetsamma!"
    Är det en bra sak? Ett steg på vägen?

    SvaraRadera
  6. Det går ungefär 1000 sökanden per utlyst jobb. Det säger sig självt att det är fel på systemet när människor tvingas söka jobb som inte finns. Hela detta tjat om att "skaffa ett jobb" är världsfrånvänt. 1) det finns inte jobb åt alla som kan och vill jobba. 2) vår jord håller på att dö på grund av överexploatering av naturens resurser och utsläpp. Det enda vi kan göra åt det är att jobba mindre - producera mindre, konsumera mindre: fördela bättre! Men nej, här upprepas samma tjat år ut och år in, som om det vore år 1809: "Arbetslinjen, ut och jobba, ut och jobba! Om vi upprepar det här tillräckligt många gånger kommer nog alla problem försvinna".

    SvaraRadera
  7. Räfst och rättarting! Har inte myndigheterna 60%+ misslyckande i utförandet av sina uppgifter?

    Förklara Sverige i Undantag tillstånd och Ge militären uppgiften att åtgärda de ineffektiva myndigheterna, Sveriges strukturella fel & använd krigsindustri modellen till att fixa sysselsättning åt arbetsvilliga. Modern version av Statarsystemet (mat+husrum & viss dagersättning). Pengar är Fiktivt med koppling till verkligheten. Resurser är inte detsamma som pengar.

    Efter 3 år utlys val &rättarting igen Nu för att bedöma om ifall samhället är fungerande nog och om undantagstillståndet ska hävas.

    Vill vi ha ett ineffektivt, brottsparadis med förorts värme? Eller vill vi ha ett trevligt, fungerande och civiliserat Sverige?

    10% av 10miljoner är mycket folk och kan mobiliseras till att bli en kraftig & förbättrande resurs. Antikens egypten byggde pyramider & Empire State building byggdes på ett år, Sverige kan inte (eller vill inte) bygga tillräckligt antal bostäder för sina innevånares behov.

    Ervald Ting

    SvaraRadera
  8. Världen är långt ifrån så vacker som den kunde eller borde vara.
    Att sparka, slå sönder och elda upp löser inte våra problem.
    Ervalds radikala idéer kansle skulle funka, men de känns drastiska, det är nog inget någon skulle våga framföra som ett politiskt budskap.

    SvaraRadera
  9. Fungerande & Drastiska och lösningar är alltid impopulära. Och det kanske är tur.

    Man undviker kortsiktiga kostnader genom att dra ner på underhåll & det kanske någon annans problem.

    Naturahusekonomi (motsatsen till penningekonomi) används faktist i militära & ideela sektorerna av samhället (och inom familj). Man löser uppgifter med fysiska resurser på plats och villig arbetskraft, än att pynta pengar.

    Några invalda riksdagspartier har nämt ett "civil värnplikt", Fast mer gällande katastrofhjälp (översvämningar, snöröjning, skogsbränder, sjöräddning) som militären tidigare kunnat lösa. Regeringen & riksdagen har avskaffat helikoptrar, flygfält och värnplikt systemet.

    Facken gillar inte "grå" arbetskraft. Så en civil värnplikt är fortfarande politiskt kostsamt & ogenomförbart.

    Folk står handlingsförlamat och tittar på hur eld sprider sig, snudd på ovilliga till annat. Om viljan fanns kunde Åskådarna släcka den hotande elden själva. I väntan på att någon annan offrar sig, brandkåren.

    Stenkastarna & pyromanerna, (Odågorna) har funnit sin adrenalin kick i att egga "chickenrace" mot myndighets representanter. Ju farligare och djärvare desto bättre kick. En adrenalinsport som sprider sig, under bortförklaringar som utanförskap, frustration, arbetslöshet och uttråkning.

    "Vi hade inget bättre för oss"

    Det är väl väldigt få som ingriper mot något, eftersom de själva inte vill betala priset, eller drabbas.

    "Inte mitt problem"

    Ervald Ting

    SvaraRadera
  10. Värnplikte är ingen dum idé, min son är officer och har sett pojkar som inte ens kunnat hålla i kniv och gaffel förvandlas till mogna unga män med rak rygg och mål med livet.

    SvaraRadera