torsdag 17 juni 2010

Milde Mathilda, mr Svanberg!




Såhär uttalade sig Carl-Henrik Svanberg i national TV i USA:

– "Många tror att stora oljebolag bara är giriga, men det stämmer inte på BP. Vi bryr oss verkligen om det lilla folket (the small people på eng, red. anm.), sa Svanberg igår efter mötet med president Obama."

Ett uttalande som han fått fått äta upp med besked under det gångna dygnet.

Han kan ha myntat en fras som snart dyker upp på t-shirts, noterar Washington Post och länkar till en sajt där man tycks kunna beställa sånatröjor.

"Det här var BP:s stora chans att visa amerikanarna — och aktieägarna — att företaget kan och kommer att hantera katastrofen på rätt sätt. I stället gav oss Svanberg anledning att tro att BP inte kan göra någonting rätt." lyder kritiken.

Är det fånigt och småaktigt att märka ord, alla förstod väl vad Svanberg menade?
Nja, jag tycker inte det. En man i toppen för BP har tillgång till världens skickligaste mediatränare. Det här var "once in a lifetime", ett enda tillfälle att göra rätt - då får det bara INTE gå fel. No way.


En sak till, har sett mycket nära hur man rekryterar individer som är skickliga på arbetet de gör, till ett glassigare, mer statusfyllt, mer lukrativt och gyllene uppdrag. Jag har sett hur kostymen, dräkten är alldeles, alldeles för stor och hur dessa individer gör konststycken och helt obegripliga saltomortaler för att "lyckas" växa i den nya kostymen. Men allt faller bara platt, konsekvenserna blir katastrofala för alla inblandade.
Men dessa personer bara kämpar på,som om ingenting hänt, tron på jaget verkar oövervinnelig.
Kan ingen tala om för dem att de gjorde sig bättre i den lilla kostymen - den som passade?

2 kommentarer:

  1. Thorsten Schüttte2010-06-17 11:00

    Norrmännen borde ta vara på konkursboet efter bp och styra upp verksamheten med sina erfarenheter off shore i deras stormiga hav!

    SvaraRadera
  2. Thorsten Schütte2010-06-18 22:07

    small people - engelskspråkiga kan då lätt associera till hobbits. Sedan är frågan vem som är Gollum, Sauron, Gandalf o s v...

    SvaraRadera