lördag 8 maj 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Oskar sa: - "Denna blogg är en stilla oas för frihetstänkare." De vackra orden kom så nära min tanke om hur det ska kännas att vara här! Jag kontrollerar inte era kommentarer, gör det själva och ta ert ansvar enl svensk lag.
Så här en ruggig lördagskväll när regnet öser ner och man fryser ända in i märgen så behöver man en god sås till biffen, oxfilén, eller vilket kött man nu tänker grilla eller steka.
SvaraRaderaHittade för en tid sedan denna portvinsås på allt om mat:s hemsida och den är helt enkelt fantastiskt god. Väl värd att gå till systemet för att inhandla en port för hundralappen.
2st scharlottenlökar
1msk smör
0,5dl balsamvinäger (tog vit som jag hade hemma)
3dl rött portvin
0,5 dl oxfond (med eller utan rödvin)
1dl vatten
1 msk tomatpuré
1st timjan kvist eller 1krm torkad
3msk svartvinbärsgele (eller äppelmos)
2tsk maizena stärkelse
1 msk smör
Hacka löken och fräs den mjuk i ca 2 min i smör i en gryta. Tillsätt vinäger, portvin, oxfond, vatten, tomatpuré och timjan. Låt såsen koka utan lock tills ca 4dl återstår. Sila genom finmaskig sil eller silduk.
Hetta upp såsen i en kastrull och smaka av med gele. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och vispa ner den i såsen, koka upp, blanka av med en klick smör.
(Gör gärna dubbelsats för den är gudagod)
Marie