lördag 8 maj 2010

Maries supersås blir helgens glada surprise!


Anonym sa...
-"Så här en ruggig lördagskväll när regnet öser ner och man fryser ända in i märgen så behöver man en god sås till biffen, oxfilén, eller vilket kött man nu tänker grilla eller steka.
Hittade för en tid sedan denna portvinsås på allt om mat:s hemsida och den är helt enkelt fantastiskt god. Väl värd att gå till systemet för att inhandla en port för hundralappen.

2st scharlottenlökar
1msk smör
0,5dl balsamvinäger (tog vit som jag hade hemma)
3dl rött portvin
0,5 dl oxfond (med eller utan rödvin)
1dl vatten
1 msk tomatpuré
1st timjan kvist eller 1krm torkad
3msk svartvinbärsgele (eller äppelmos)
2tsk maizena stärkelse
1 msk smör

Hacka löken och fräs den mjuk i ca 2 min i smör i en gryta. Tillsätt vinäger, portvin, oxfond, vatten, tomatpuré och timjan. Låt såsen koka utan lock tills ca 4dl återstår. Sila genom finmaskig sil eller silduk.
Hetta upp såsen i en kastrull och smaka av med gele. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och vispa ner den i såsen, koka upp, blanka av med en klick smör.
Gör gärna dubbelsats för den är gudagod)
Marie"


Mmmmmmmmm, jag slickar mig om munnen, detta måste provas! Till de frasiga klyftpotatisen och en mör köttbit! På måndag på kalaset!
Tack av hjärtat för denna överraskning, Marie!

PS på en vecka har jag lärt mig kasta tennisbollen dubbelt så långt, från 2 meter till 4 meter!DS

2 kommentarer:

  1. Om du övar varje dag på bollkastning så kommer du vara ett proffs i slutet av sommaren. För att få bra längd hjälper det att man har vänster fot i marken när man kastar med höger hand. Tar man sats så gå vänster höger, vänster och så kasta. Så gör vi på handbollen. Diagonal rörelse ger bra kaströrelse.

    Lycka till med såsen :-)

    SvaraRadera
  2. Glömde, såsen är jättegod till en hederlig potatisgratäng.

    SvaraRadera