fredag 7 maj 2010

Järnspikar, nu blev han jättesvart på tungan!!



Utropet kom på ett X2000 mellan Göteborg och Stockholm på torsdagen. En av de anställda läste upp menyn och avslutade med ”och så har vi negerbollar också”.
– Det var en rätt ung person och jag tror det var ett rent misstag.

Diskrimineringsombudsmannen har klassat ordet som olämpligt i tidigare fall och flera passagerare reagerade.
– Det är inte politiskt eller etiskt korrekt.

7 kommentarer:

  1. Negerbollar it is! Alltid!

    SvaraRadera
  2. Helt otroligt! Jag skjutsade nyss Sebastian till fotbollsmatch, och hörde på P1 i radion hur de tog upp detta grova kriminella brott mot mänskliga rättigheter.
    Sverige, Sverige fosterland.

    SvaraRadera
  3. Genom gifte har jag en rad släktingar som är just svarta. Jag har väldigt svårt för ordet negerbollar, jag kan inte för mitt liv anse att åsiktsfriheten eller yttrandefriheten naggas i kanten för att man i stället säger chokladbollar om dessa sötsliskiga kladdsaker.

    Men. Att därifrån genast anmäla till DO blir ju också löjligt.

    /Öbon

    SvaraRadera
  4. Herre Gud, det är ju bara ett namn, som Finska pinnar.
    Jag är uppfödd med negerbollar, och har aldrig i mina vildaste tankar förknippat det med rasism. Nu finns det ett annat ord, chokladbollar eller kokosbollar, men om nån råkar säga "fel"ska då hela Sverige gå i taket? Varenda tidning reagera och Dagens Eko rysa av indignation?
    Så, det blir just löjligt, som du säger Öbon.

    SvaraRadera
  5. Ja, det är ett namn som uppfattas kränkande av många. Därmed är det inte bara ett namn, vilket som helst.

    Och vi som inte känner oss kränkta av det ordet, kan faktiskt lära om och säga chokladbollar. För obildbara är vi ju inte.

    För många år sedan hade vi besök av en familj från ett engelsktalande land. Min pappa skulle bjuda på konditori i en grannstad. Han har inte precis fingertoppskänsla, utan översatte glatt vad alla kakor skulle kunna heta på engelska. Det var "buns" (vilket det ju heter), Finnish pins (eg blir det finska nålar) och så ... innan han hann till negerbollar, började min syster och jag med hög röst prata tesorter i stället. Pappa tittade förvirrat på oss och försökte börja om, då han tyckte det skulle bli ett så roligt namn på chokladbollarna.

    Han fick aldrig tillfälle att säga sin lilla rolighet.

    /Öbon

    SvaraRadera
  6. En sak till (har litet svårt att släppa detta, tydligen ;-)

    Massor med ord har fått nya betydelser genom åren. Massor med företeelser och saker har fått nya namn genom åren. Det har inte vållat några stora problem, så varför är det så viktigt att få säga just negerbollar?

    Två exempel på ord som numer betyder något annat än för säg, 150 år sedan: (nu blir jag rund här) hora - från början betecknade det ordet en ogift mor. Det tänker vi inte på nu när vi hör det.

    Och så ett välkänt exempel, f-a (kan inte ens skriva ut det) som var det rätta ordet för fuktig ängsmark.

    /Öbon

    SvaraRadera
  7. Du sa det Öbon. Ord får hela tiden en annan betydelse. Så tycker jag även att det är med Neger. Tycker det är ett fint ord som jag bara har positiv relation till. Hur många finns det egentligen idag som använder ordet neger för att nedvärdera någon eller som ett rasistiskt uttryck. Om personen istället hade utropat "Vi har även svartskallebollar/blattebollar" skulle nog jag reagerat också.

    SvaraRadera