onsdag 5 maj 2010


Greklands ekonomi är som en gråsten i havet.
Den 2 maj 2010: Drastiska nedskärningsåtgärder annonseras och ett avtal sluts om nödlån med EU och IMF som bland annat innebär att euroländerna bidrar med 80 miljarder euro under tre år, varav 30 miljarder redan i år. IMF bidrar med ytterligare 30 miljarder euro.
Den 5 maj 2010: Tre människor dör i Aten till följd av våldsamma demonstrationer mot nedskärningarna.

Grekland är en tobleronekonomi, om uttrycket ursäktas, där man har tagit allt på "kreditkortet" och fifflat med siffrorna. Nu när verkligheten kommer i kapp så passar det inte grekerna att betala sina skulder, utan då skyller man på kapitalisterna att dom får gå i pension vid ca 50 års ålder.
Det ser farligt nära ut att de drar med sig resten av EU-länderna, huuuu.

1 kommentar:

  1. Thorsten Schütte2010-05-06 08:43

    Man måste nog skilja mellan objektivt och subjektivt ansvar: Objektivt har den vanlige grekiska "Medelsvensson" levt över sina tillgångar, men subjektivt inte, hon/han har ju bara försökt sköta sin lilla privatekonomi enligt spelets skrivna och oskriva reglar, precis som du och jag gör i Sverige. Skillnaden är mest att dessa regler har varit mycket mera ekonomiskt skadliga än i Sverige. Men hur ska den vanliga medborgaren ha kunnat inse detta? Däri ligger tragiken!

    SvaraRadera