måndag 10 maj 2010

Det bor en liten kines i många av våra svenska chefer.


Mobbning och hemlighetsfulla chefer. Det är problem på Kungliga biblioteket (KB) som tonar fram i en intern medarbetarenkät som gjordes i mars i år. En ”oroande väckarklocka”, säger Riksbibliotekarien Gunnar Sahlin.
Kritik finns också mot ledningen inom KB som betraktas som sluten och toppstyrd. På frågan om ”KB:s beslutsstruktur är transparent” höll 13 procent med och svarade ”ja”, medan 59 procent inte höll med om påståendet och svarade ”nej”. Och på frågan om ”KB:s arbetsordning är tydlig avseende delegering och befogenheter” var det 26 procent som höll med om detta, medan 46 procent inte kände igen sig i på­ståendet.

Men, vilka amatörer, cheferna på KB.........hela ledningen har mycket att lära sig!!!!!

1. Första året efter ett usel resultat, så mörkar man hela undersökningen helt enkelt. Gömmer undan den och låter den falla i glömska.
Om någon enveten personal efterlyser den, så antecknar man personens namn och bedömer personen som "illojal" och "uppviglare".

2. Nästa år går chefen ut och säger att alla i personalen har missförstått alla frågorna. Sen gömmer man undan den och låter den falla i glömska.

3. Tredje året går chefen ut och säger att ledningen ska "ta till sig" resultatet och att "de hör vad personalen säger", och att "de ska ta med sig resultatet". Sen sammansätter de en personalförbättrargrupp bestående av entusiastiska individer ur personalen, som kommer med stora förbättringsområden.
Som ledningen konstant slår ner på grund av att det "inte finns ekonomi".
På det här sättet kan man sen fortsätta att lura de godtrogna medarbetarna år efter år efter år.
Utan att hängas ut i DN.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar