onsdag 14 april 2010

Solveig Ternström, första kvinnan i ego-klubben.


Solveig Ternström om det redan uttjatade ämnet sexuella trakasserier inom kulturvärlden.
Ternström:" Kvinnliga skådespelare som säger att de aldrig blivit utsatta för sextrakasserier ägnar sig åt förnekelse."

Läs igen vad Solveig Ternström skriver:
" Kvinnliga skådespelare som säger att de aldrig blivit utsatta för sextrakasserier ägnar sig åt förnekelse".
Det kallar jag för riktigt fläskig härskarteknik, att inte låta andra kvinnor ha andra åsikter. Och att inte sätta tilltro till dem.

Solveig Ternström väljs härmed in som första kvinna i gruppen "Föredettingar som sparkar sig blåa i media, för att de vägrar låta lastgamla meriter bli bortglömda."
Tidgare medlemmar: Peter Ahltin, Leif Silbersky och Mikael Wiehe.
Enhällig jury: jag.

5 kommentarer:

  1. Som du säger Carina, det finns säkert kvinnor som upplever "sextrakasserierna" på annat sätt än Solveig Ternström, så är det ju.
    Jag har kommit upp i den åldern att det skulle vara trevligt att någon vill sextrakassera mej lite, (ni som läser detta, förstå mej rätt.. ;-)
    Har faktiskt råkat ut för, när jag var betydligt yngre, att min dåvarande chef, tog mej på tutten, inte så himla roligt just då! Men vad jag funderade på mest var, vad han trodde? Att jag skulle bli grymt upphetsad och dra ner honom bakom affärsdisken och slita av mej kläderna! Tyckte mest att han utgjorde en rätt så patetisk figur...han var dessutom huvudet kortare än mej....never trust a short man, his brain are too near his bottom....Usch visst var jag elaker nu...?
    /B-M

    SvaraRadera
  2. Jag undrar om det är en piffig rubriksättare som fått till det där uttalandet, eller om hon faktiskt har sagt så. (Är ämnet uppe på Newsmill, har inte gått in där på ett tag?).
    En smula enögt i så fall, men lika enögd har Lena Endre varit, som skrev att hon aldrig någonsin stött på, eller hört om, eller sett sexuella trakasserier på teatern. Så bra för henne att hon inte varit med om det, men därifrån att uttala sig om andra kvinnor, är steget långt.

    Som ung och oerfaren och i ett annat yrke, blev jag trakasserad av äldre manliga medarbetare, utan att begripa att det var precis det jag blev. Det var bara fruktansvärt obehagligt att få slippriga frågor om gemensam hemgång från firmafesten, eller små nyp i rumpan, eller snuddningar över brösten, men det var något som flera av oss unga flickor var med om. Det var något som man var "tvungen" att stå ut med, för så var tidsandan.

    Minns den ökände bilskoleläraren i min hemstad. Han satt alltid på passagerarsätet med ordentligt skrevande ben så när man skulle växla, kom man alltid åt honom på något sätt. Vi var många 18-åriga tjejer som lärde oss sitta helt snett i bilen, för att sitta så långt bort från honom som det bara gick.

    Nu dök en annan snuskis upp. Pianoläraren som blev skjutsad till lektionerna av sin fru, han var oftast så packad att han behövde hjälp t o m för att ta sig fram till pianot. Han hade extremt svårt att hålla fingrarna i styr. Och vi var tio-elva-tolv år! Det var rena skräcken varje vecka att gå ner ensam till matsalen där skolpianot stod.

    Eller i högstadiet, killarna som gärna nöp till eller klämde eller kände. Måttligt roligt. Så länge jag var starkare än de, klippte jag till dem. I nian hade de lärt sig att jag gav tillbaka, så då slapp jag äntligen nypandet.

    Ja, jag är fyllig upptill, vilket inte undgår någon, men det ursäktar ju verkligen inte alla "slumpmässiga" beröringar. Min kropp är min!

    Nu är jag mycket, mycket tuffare. Jag arbetar inom ett mansdominerat yrke och jag är chef. Nu har jag inga problem med att folk har svårt hålla fingrarna i styr.

    /Öbon

    SvaraRadera
  3. Hahaha, det blev lite konstigt på slutet. Låter ju som om jag gärna ville att folk skulle ha svårt att hålla fingrarna i styr, men så är det inte.
    Vad jag menar är att folk håller fingrarna i styr och det är j-vligt skönt!

    /Öbon

    SvaraRadera
  4. En anekdot om bilskoleläraren: vi hade en praktisk övning om att byta bildäck, kolla olja mm. Så frågade han oss, sex killar och två tjejer, varför tjejer har en viss fördel om fläktremmen går av. Vi funderade och funderade, men ingen kom på svaret. "Jo, tjejer kan ju ta av sig sina nylonstrumpor och använda dem, om fläktremmen har gått av!"

    ---

    ---

    Den andra tjejen och jag, ständigt klädda i jeans båda två, kläckte ur oss, unisont:
    - Är det inte lättare att ha med sig en fläktrem i reserv?

    /Öbon

    SvaraRadera
  5. Thorsten Schütte2010-04-19 10:29

    Kolla här:
    http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/maria-schottenius-ekot-har-gatt-i-sin-egen-falla-nar-man-hardrog-nyheten-om-sextrakasserier-1.1079391

    SvaraRadera