torsdag 22 april 2010

Grattis till ett bitte-, bittesteg mot frihet alla muslimska slöjbärare i Belgien!


Belgien kan på torsdag bli först ut att förbjuda slöja, lagen motiveras av säkerhetsaspekter och moral.
– Vi tycker att alla människor på allmänna platser ska visa sitt ansikte. Vi måste försvara våra värderingar i frågan om frihet och kvinnans självständighet.
Lagförslaget innebär ett förbud mot att bära burka och niqab på gator och torg i Belgien och kan föranleda böter på 15-25 euro eller fängelse en till sju dagar.

4 kommentarer:

  1. Måste säga att jag är "tudelad" när det gäller förbud av sådan här art. Då är vi i väst inte bättre än dom som förbjuder kvinnor att inte visa sitt ansikte...eller?
    Sedan är jag, som du vet Carina, emot allt vad dessa kläder står för.
    /B-M

    SvaraRadera
  2. Respekt för din synpunkt B-M. Gillar inte heller förbud, men här ser jag en skillnad i motiveringarna för och emot.
    Vilka är det som är FÖR slöja och VARFÖR?
    Vilka är det som EMOT och VARFÖR?
    För mig gör det skillnad, jag vill se glada och fria kvinnor, inte gömda och osynliga.
    Men vägen dit är långt ifrån självklar.
    /C

    SvaraRadera
  3. Är nog som BM ganska kluven till detta med förbud mot en viss typ av klädsel. Så kommer jag på att jag faktiskt gillar förbudet mot hakkors o dyl symboler på kläder. Och självklarheten (*tror* det är förbjudet) att inte ha på sig en motorcykelhjälm när man går in på en bank. Burka och niqab är i det fallet jämförbart med att ha hjälm på sig och i förlängningen signalera att nu är det bankrån på gång.
    För att inte tala om att det är helt vansinnigt med burka och niqab inom t ex förskolan.

    Någon gång på 80-talet hade en spårvagnsförare i Göteborg sin sikhiska turban på sig. Han hotades med avsked för att turbanen inte överensstämde med uniformen. Det skrevs insändare för och emot turbanen, för och emot hotet om avsked, facket var engagerat osv osv. Han blev inte avskedad, då man kom fram till att andra spårvagnsförare inte alltid hade sina skjortor reglementsenligt nedstoppade i byxorna, inte alltid hade slipsen på och varma dagar hade några kjol, andra shorts (det var tillåtet, men ändå). Dessutom, turbanen hindrade inte föraren i hans arbete - och ansiktet var ju synligt.
    Vad jag vet finns det dock inga slöjförsedda kvinnliga spårvagnsförare i Göteborg.

    (Bodde där 1981-1990 för studier mm, så jag är ju inte särskilt uppdaterad).

    Samtidigt undrar jag ju hur många kvinnor som faktiskt skulle beröras. Hur många eller hur få kvinnor har burka eller niqab i Belgien, Danmark, Sverige ...?

    /Öbon

    SvaraRadera
  4. Jo så sant Carina, som du säger, man ska nog se på frågan vilka är det som är för burka och vad den står för (jag är ju såklart inte så insatt i alla kulturella turer kring detta)! Men bara att tvinga en kvinna att skyla hela sin kropp, väcker olustkänslor hos mej, eller bara det att man tvingar en annan människa, den rätten tycker jag ingen har! Ingen människa har rätt att förtrycka en annan människa!
    Ack ja.....svåra frågor är det!
    /B-M

    SvaraRadera