fredag 12 mars 2010

Vad bråkar politikerna nu om?


Politiker i hela världen bråkar nu om ett folkmord för länge sen.
Vi vanliga som inte har historien i så färskt minne tittar storögt på.
Och vi ser med gapande munnar hur detta idag leder till konflikter mellan nationer som är för eller emot.
Armenier tycker att Sverige förnedrar dem. Medan Turkiet surnar till så att ambassadören får spel och nu vill hämnas på Sverige.
SUCK.

I mycket stora och svepande drag:
Armeniska folkmordet, även kallad Armeniska förintelsen, förföljelsen av den armeniska befolkningen ägde rum i det dåvarande Osmanska riket mellan 1915 och 1923samtidigt med första världskriget.
Sammanlagt "försvann" 972 000 armenier och andra kristna i ett folkmord under det osmanska rikets sista år. I samband med detta folkmord, utfördes även folkmord på grekerna i området och på assyrierna/syrianerna/kaldéerna.
Personerna som brukar anses som huvudansvariga för folkmordet kom från den så kallade ungturkiska rörelsen.
När Osmanska riket var som störst sträckte det sig från Wiens utkanter i nordväst till Mekka i sydöst och från Kaukasus i nordöst till Algeriet i sydväst. I över 600 år hade de mäktiga turkarna då satt skräck i Europa.
Det Osmanska riket upphörde 1920.
En klyfta uppstod uppstod mellan islam och väst – ett förhållande som bidrog till skapandet av en stark europeisk identitet.

Varför bråket är aktuellt nu, i hela världen?
Armenien och Turkiet är äntligen på väg att normalisera förhållandet,så en överenskommelse undertecknades i slutet av förra året. I den ingår bl a en överenskommelse om en historikerkommission som fritt skall fåå söka sanningen om Armeniska förintelsen och bidra till långsiktig försoningen mellan nationerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar