torsdag 11 mars 2010

Nalin Pekgul, för en gångs skull håller B-M och jag inte med dig.


Pekgul, normalt så sund och sansad, fördömer Vilks rondellhund med orden:
- I den muslimska världen är hunden oren, den får inte ens komma in i huset. Att avbilda Muhammed som hund, det är obeskrivligt sårande.

Trams säger jag, kan man ha kameler och getter inne så varför inte hund.
Hunden är lika lite oren som en ko är helig.

4 kommentarer:

  1. Kunde inte sagt det bättre själv!
    Har funderat mycket över ordet oren. I muslimska världen är ju också griskött orent. Är det för att grisen äter as? Isåfall är ju också skaldjur orena, liksom alla rovdjur på vår jord, vare sej dom går på land, eller simmar i havet?
    Att som Pekgul, säga så när man bor i Sverige, är oklokt! Vi svenskar är bl.a. gammalt "jägarfolk" och har levt ihop med våra hundar sedan urminnes tider...våra hårt prövade förfäder bönderna, åt griskött för att överleva.
    Nidbilder och förtal förekommer ständigt i vår kultur, skulle vi göra ett undantag för muslimer?
    /B-M

    SvaraRadera
  2. B-M: tror det finns en i grunden väldigt praktisk förklaring. Grisen anses oren för att fläskkött, liksom skaldjur, håller sig mycket dåligt i den värme som ofta är i t ex Mellanöstern och Nordafrika. Judar äter inte heller fläsk eller skaldjur.

    Jag försvarar Vilks frihet att uttrycka sig, men att teckna Muhammed som en rondellhund ÄR provocerande, vilket konstnären också förstår. Sedan var teckningen med på en utställning på en hembygdsgård någonstans på svenska landsbygden och det var först när den ansvarige ryckte ner teckningen framför ögonen på en journalist (sic!), som det blev rabalder.
    Konst är ibland provocerande (minns t ex Ecce Homo som fick halva Sverige att bojkotta fotografen) och det ska den vara. Man ska kunna skildra religion, politik ... osv osv utan att behöva beväpna sig en yxa.
    Att uttrycka sig fritt gäller även Nalin Pekgül. Det vore gråare om inte en skarpt tänkande människa som hon öppnade munnen ibland.
    Eller?

    /Öbon

    SvaraRadera
  3. Ja, du har rätt, alla ska få yttra sej!
    Jag minns Eco Homo, men blev fotografen mordhotad?
    Men min fråga är obesvarad, varför är hunden då oren?
    /B-M

    SvaraRadera
  4. B-M: hm, tror nu inte fotografen blev mordhotad, så där är det ju förstås en skillnad. Tack!
    Har bestämt för mig att hunden är oren för att den rafsar runt i sopor, parar sig i allas åsyn (som om inte många djur gör det), den har ofta ohyra, den inte är ett husdjur ...

    /Öbon

    SvaraRadera