torsdag 25 mars 2010

Från kunskapens källa idag:



"De två svenska officerare och en lokalanställd tolk sköts ihjäl i ”en ren avrättning” meddelade Försvarsmakten vid en presskonferens i dag. En enda gärningsman öppnade eld med en kulspruta från fem meters håll håll.
– De hade inte en chans att försvara sig, konstaterade arméinspektör Berndt Grundevik.

Han berättade vidare att Försvarsmakten kommit fram till att de tre dog av de två skottsalvorna som varade i 8—10 sekunder. Gärningsmannen var klädd i lånad polisuniform.

Enligt Försvarsmakten kan det inte uteslutas att de tre också träffades av vådaskott, men man poängterar att uppfattningen är att de dödades av de inledande skottsalvorna.

”Därefter följde en kaotisk stridssituation där det inte går att utesluta vådaskott. Men det är en uppgift som ingår i åklagarens förundersökning”, skriver Försvarsmakten.

Svenskarna och tolken träffades och föll till marken.

– Att skjuta mot personer som står stilla på det avståndet gör det svårt att missa, sade Berndt Grundevik.
Efter skottlossningen följde svenska soldater efter den undflyende gärningsmannen. De sköt ner honom, han tappade kulsprutan men reste sig och försökte fortsätta springa. – De bekämpade honom tills han föll och blev liggande, berättade arméinspektören.

Soldaternas agerande kan ha hindrat en massaker, enligt Berndt Grundevik.
Grundevik passade på att berömma de svenska soldaterna, som efter att ha sett sina två chefer falla, ändå klarade av att leda och skydda plutonen, vårda de nedskjutna och beställa sjuktransporter."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar