måndag 11 januari 2010

I övriga världen tycker man att mat är en njutning - i Sverige tror vi att det är något vi dör av.


Jag känner inte en enda människa som inte vill att det matställe vi äter på ska vara absolut rent och pålitligt.

MEN jag känner oändligt många människor som inte har en aning om hur livsmedelsverket skrämmer livet ur näringsidkarna med militanta inspektioner och fullkomligt orimliga och sanslöst hysterisk pappersexercis och egenkontroll. De "brister" som upptäcks kan mycket väl vara att du inte hann kolla temperaturen på mjölken i kylen klockan 14 i söndags, och att du - hu jeda mig- missade att fylla i det i ditt digra häfte av tusentals egenkontrollsprogram.
Mina invändningar är :Människor som njuter av att vara maktfullkomliga kan av misstag lätt hamna på den här typen av jobb.

OCH; en restaurang där personalen tvingas bära och konstant byta blå plastmössa, armhöga plasthandskar, hellångt plastförkläde, blå plasttossor och inte ens får dricka ett glas vatten på grund av bakterierna på pappersmuggen - de gör mig nervös och livrädd.

I september började miljöförvaltningen i Landskrona redovisa resultatet av sina livsmedelsinspektioner på kommunens hemsida.
En glad grön smiley och allt är okej.
En sur röd och restaurangen eller butiken är underkänd.

Ställföreträdande miljöchef Håkan Ärnflykt är mycket nöjd med resultatet så här långt.Inspektörerna finansieras genom de avgifter kommunen tar ut i samband med livsmedelskontrollerna. I våras höjdes timtaxan från 670 kronor till 870, något som inte passerat helt obemärkt.

72 restauranger och butiker har sedan september inspekterats och fått resultaten publicerade på internet.
Miljöinspektörerna kommer i stort sett alltid oanmälda.

-"Många gäster kom inte efteråt. Det är inte rättvist. Om man har stora brister så är det bra att de visar men för oss handlade det om att vi inte hade några papper", säger Burhan Alagöz ägare till Friends restaurang och pizzeria.

1 kommentar:

  1. Helene Settergren2010-01-12 19:22

    Ja, visst är det intressant med denna övernitiska hygienkontroll och komiskt att vi svenskar är så oroliga för bakterier i maten. Här hemma.
    Vem oroar sig för livsmedelshanteringen när vi är ute och reser? Vi äter tapas från bardisken på bodegan och köper glass ur kylboxar direkt på stranden.
    Vem har sett någon mamma ta med barnen för att tvätta händerna innan de hugger in i sin Happy Meal på Mac Donalds? Och hur många använder den lilla våtservietten på flygplansbrickan till att tvätta av händerna FÖRE måltiden, istället för efter den?
    Ärligt talat känns hygieninspektionerna mest som en del av vår vanliga svenska byråkrati. Överdriven och dyr.
    Lite skit rensar magen:)

    SvaraRadera